De wereldwijde subsidies voor de consumptie van fossiele brandstoffen zijn vorig jaar tot een absolute recordhoogte gestegen. Overheden proberen immers de piekprijzen voor energie te temperen. Dat blijkt uit een rapport van het International Energy Agency (IEA). Dat fenomeen druist in tegen de intenties die de landen hebben laten blijken om het gebruik van fossiele brandstoffen, een belangrijke bron van de uitstoot van broeikasgassen die tot de opwarming van het klimaat bijdragen, af te bouwen.
Fossiele brandstoffen ontvingen vorig jaar meer dan 1.000 miljard dollar overheidssteun
Waarom is dit belangrijk?
De stijgende energieprijzen, mede in de hand gewerkt door de uitbraak van de oorlog in Oekraïne, dreigden op de economie een verlammende invloed te hebben. Om die impact te milderen, hebben overheden wereldwijd beslist om de energiebevoorrading te subsidiëren. Op die manier kon een betaalbare energievoorziening worden gegarandeerd, maar die acties bleken wel in tegenspraak met de beloftes van de regeringen om het gebruik van fossiele brandstoffen af te bouwen en duurzame alternatieven te promoten.Nieuw record: Volgens het rapport van het International Energy Agency werden vorig jaar voor het gebruik van fossiele brandstoffen wereldwijd 1,097 biljoen dollar subsidies toegekend.
- Dat betekent een verdubbeling tegenover het jaar voordien. Tegenover het vorige recordbedrag van elf jaar geleden, is er sprake van een stijging met 46 procent.
- Er werden daarbij vorig jaar voor elektriciteit 399 miljard dollar aan subsidies geregistreerd, gevolgd door aardgas (346 miljard dollar), petro
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.