Fortuin Elvis Presley is opgesoupeerd

Een kwarteeuw geleden erfde Lisa-Marie Presley een bedrag 100 miljoen dollar van een trust die door haar vader Elvis Presley was opgebouwd. Van dat vermogen is vandaag nog amper 14.000 dollar overgebleven. Dat staat in een klacht die Lisa-Marie, inmiddels vijftig jaar, tegen haar voormalig manager Barry Siegel heeft neergelegd. Siegel wordt door Presley ervan beticht haar vermogen roekeloos en nalatig te hebben beheerd.

Haar voormalig manager heeft de bal echter teruggekaatst en heeft in een eigen klacht aangevoerd dat Lisa-Marie het grootste deel van haar fortuin zelf heeft verkwist. Hij heeft tegen de dochter van Presley een claim van 800.000 dollar wegens onbetaalde vergoedingen ingediend.

Merknaam Presley

Toen Elvis Presley in 1977 overleed, was het vermogen van de muzikant-acteur tot amper enkele miljoenen dollar gedaald. Op termijn zou het merk Presley dat vermogen, onder meer dankzij de toeristische aantrekkingskracht van het landgoed Graceland en de muziekverkoop, echter opnieuw herstellen.

Toen Lisa-Marie op haar vijfentwintigste verjaardag het vermogen van haar vader erfde, was er dan ook opnieuw sprake van een bedrag van 100 miljoen dollar. Een groot deel van de erfenis was ondergebracht in het bedrijf Elvis Presley Enterprises, de onderneming die de muzikale nalatenschap van Elvis beheert.

In het midden van het voorbije decennium werd 85 procent van het belang van Lisa-Marie in de Elvis Presley Enterprises verkocht. Die transactie zou volgens Siegel aan de erfgename de mogelijkheid hebben geboden om meer dan 20 miljoen dollar aan schulden af te lossen. Daarnaast zou haar tevens een bedrag van 40 miljoen dollar zijn betaald.

Verliezen

Bovendien zou de transactie Lisa-Marie volgens Siegel ook een verdere continue inkomstenstroom hebben gegarandeerd. De erfgename zegt echter dat de transacties haar vooral miljoenenverliezen hebben opgeleverd, onder meer door investeringen in Core Entertainment, het bedrijf achter American Idol dat twee jaar geleden bankroet ging. Ook de Presley Charitable Foundation, beheerd door Siegel, zou sinds het einde van het voorbije decennium met een constant verlies zijn geconfronteerd.

Lisa-Marie Presley bracht zelf drie muziekalbums uit. Ze is al in een juridisch gevecht verwikkeld rond haar scheiding met Michael Lockwood, haar vierde echtgenoot. Eerder was ze getrouwd met haar jeugdliefde Danny Keough, waarop kortstondige partnerships met Michael Jackson en Nicolas Cage volgden.

Volgens een aantal documenten in de scheidingsprocedure met Lockwood zou Lisa-Marie inmiddels met 16 miljoen dollar schulden worden geconfronteerd. Dat bedrag wordt door Lockwood echter betwist. Hij wijst er onder meer op dat zijn gewezen echtgenote blijkbaar vergeten is haar vastgoedeigendommen mee in rekening te nemen.

Leon Gladstone, raadsman van Siegel, zegt dat de dochter van Elvis op dit ogenblik ongetwijfeld door een moeilijke periode in haar leven gaat. “Lisa-Marie probeert daarbij echter de schuld voor haar problemen bij anderen te zoeken, in plaats van de verantwoordelijkheid voor haar eigen daden te nemen,” aldus Gladstone.

Lisa-Marie heeft drie dochters en een zoon.

Meer