Forse machtsontplooiing verdrijft misdaadbende uit luxueuze gevangenis in Venezuela

Het leger van Venezuela is erin geslaagd de controle terug te winnen over de gevangenis van Tocoron. Om de Tren de Aragua-bende te verdrijven uit de gevangenis werd een troepenmacht van maar liefst 11.000 man veiligheidspersoneel ontplooit.

Uitgelegd: Een veroordeelde moordenaar slaagt erin een gevangenis om te bouwen tot luxehotel.

  • De gevangenis werd in de jaren 80 gebouwd om plaats te bieden aan 750 gevangenen. In 2010 kreeg Tocoron de bekendste gedetineerde ’te gast’: Hector Guerrero Flores, bijgenaamd “het Kind van de Krijger”, werd tot 17 jaar celstraf veroordeeld voor moord en drugshandel.
  • En Flores is niet de eerste de beste: hij is de leider van Tren de Aragua, de grootste criminele organisatie van Venezuela, met connecties in veel buurlanden. De bende houdt zich bezig met drugs- en mensenhandel, afpersing, kidnappings, diefstallen, prostitutie, witwassen en het illegaal mijnen van grondstoffen. Volgens onderzoeksjournaliste Ronna Risquez maakte de bende gebruik van de economische en politieke chaos in het land om zijn activiteiten uit te bouwen tot over de landsgrenzen.
  • Al snel beslist Flores dat de Tocoron het nieuwe hoofdkwartier zou worden voor zijn bende. En die 5.000 ‘gevangenen’ mochten in luxe leven: Flores liet een zwembad, dierentuin, gokzalen, een bank, baseballveld, restaurant en nachtclub bouwen, onder toeziend oog van de Venezolaanse ordetroepen, die niet durfden (of wilden) ingrijpen. Flores en zijn bendeleden wandelden de gevangenis binnen en buiten, alsof het een gewoon hotel was.

Vrij van bendes

De situatie: De luxueuze Tocoron-gevangenis is terug in handen van de Venezolaanse overheid.

  • De Venezolaanse overheid wilde een eind maken aan de vrijbuiterij van de misdaadbendes in het land. De overheid lanceerde dan ook Bevrijdingsoperatie Cacique Guaicaipuro, vernoemd naar de Venezolaanse krijgsheer die in de 16e eeuw alle stammen verenigde tegen de Spaanse kolonisator.
  • De inval van Tocoron is de eerste stap in de operatie. 11.000 soldaten en politieagenten werden opgetrommeld om de gevangenis binnen te vallen en orde op zaken te stellen. Iedereen wordt uit Tocoron weggehaald, de gevangenen brengt men over naar andere gevangenissen. Daarnaast woonden er heel wat mensen die niet eens veroordeeld waren; die moeten nu op zoek naar een nieuwe woonst.
  • De overheid verkondigde woensdagavond dat de operatie succesvol was verlopen, president Nicolas Maduro feliciteerde de veiligheidstroepen. “Nu zijn we klaar voor de tweede fase van Bevrijdingsoperatie Cacique Guaicaipuro. We gaan naar een Venezuela dat vrij is van criminele bendes!”

(ns)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.