Formule E ziet op enkele dagen tijd twee grote autofabrikanten afhaken

Op amper enkele dagen tijd hebben twee grote autofabrikanten aangekondigd zich uit de Formule E terug te trekken. In eerste instantie had Audi, dochter van Volkswagen, al te kennen gegeven van de Formule E – de elektrische versie van de Formule 1 – afscheid te zullen nemen. Een gelijkaardige boodschap werd vervolgens ook door BMW Group naar voren gebracht.

De twee Duitse constructeurs zeggen het gevoel te hebben dat ze binnen de Formule E het maximum van de beschikbare mogelijkheden hebben bereikt.

Laboratorium

‘Wij hebben de Formule E altijd als een technische laboratorium voor onze commerciële productie beschouwd,’ verklaart BMW zijn afscheid. ‘Dat proces lijkt nu aan het einde van zijn cyclus te zijn gekomen. Het lijkt ons meer aangewezen om de beschikbare middelen en verworven expertise te focussen op oplossingen voor het dagelijkse verkeer.’

‘Ingenieurs en technici die verantwoordelijk waren voor de ontwikkeling van de elektrische aandrijving van de elektrische racewagens, zullen diezelfde functie vervullen in de verdere uitbouw van de elektrische productiewagens.’

BMW wijst er daarbij op dat deelname aan de Formule E verscheidene technologieën heeft opgeleverd die ook in het dagelijks verkeer worden toegepast.

‘Onder meer oplossingen voor de energie-efficiëntie en een aantal specifieke software-programma’s hebben hun weg van het racecircuit naar het dagelijkse verkeer gevonden,’ aldus de Duitse constructeur. ‘De mogelijkheden voor de technologietransfer van de Formele E naar de commerciële productie lijken nu echter te zijn opgebruikt.’

Vervangers

BMW is zeven jaar bij de Formule E betrokken geweest. In eerste instantie gaf de Duitse constructeur ondersteuning aan het raceteam Andretti Motorsport. BMW trad bovendien ook als sponsor van een aantal races op. Twee jaar geleden dreef BMW die betrokkenheid bij de Formule E verder op met de introductie van een eigen fabrieksteam.

Die inspanning heeft gemengde resultaten opgeleverd. De debuutrace werd winnend afgesloten en ook daarna kon het team nog drie zeges binnenhalen. Anderzijds werd het team ook door een aantal mechanische problemen getroffen.

Enkele dagen voor de aankondiging van BMW had ook Audi – om vergelijkbare redenen – zijn vertrek uit de Formule E gemeld. ‘Electromobiliteit is niet langer een droom en een streven voor de toekomst, maar is een realiteit geworden,’ motiveerde Audi zijn beslissing.

De constructeur wijst erop zijn inspanningen te verschuiven naar de ontwikkeling van een elektrische wagen voor de Dakar-rally en de verdere inzet van hybride technologieën voor uithoudingswedstrijden. BMW heeft daarentegen geen nieuwe plannen binnen de autosport aangekondigd.

De Formule E zou al een aantal potentiële kandidaten hebben om de vrijgekomen plekken in te vullen. Onder meer de Zuid-Koreaanse merken Kia en Hyundai zouden interesse hebben getoond. Eerder al had ook al de Indiase constructeur Mahindra zijn komst naar de Formule E aangekondigd.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20