Hoewel de Formule 1 tijdens het voorbije kwartaal opnieuw zijn activiteiten heeft kunnen oppikken, blijven de financiële resultaten van de competitie door de gevolgen van de coronacrisis zwaar onder druk staan. Er kon amper één wedstrijd met een fysiek publiek worden georganiseerd. Dat vertaalde zich in een dalende omzet, maar ook in nieuwe verliescijfers.
De Formule 1 boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 597 miljoen dollar, tegenover 633 miljoen euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Er moest bovendien een verlies van 115 miljoen dollar worden gemeld, tegenover een winst van 32 miljoen dollar dezelfde periode vorig jaar.
GP Toscane
‘De omzet van de Formule 1 kon zich in het derde kwartaal enigszins herstellen, maar men lukte er toch niet in een verlies te vermijden,’ aldus Liberty Media, eigenaar van de competitie. ‘De impact van de coronacrisis liet zich nog altijd voelen.’
Door de uitbraak van de pandemie had de Formule 1 eerder al de start van zijn seizoen moeten uitstellen. Daarbij werden een aantal races van de kalender gehaald, maar andere wedstrijden werden naar een latere datum verschoven. Dat had tot gevolg dat tijdens het derde kwartaal van dit jaar in totaal tien races werden georganiseerd. Vorig jaar stonden tijdens diezelfde periode zeven wedstrijden op de kalender.
Slechts tijdens één wedstrijd, de Grote Prijs van Toscane op het circuit van Mugello in Italië, was echter publiek – dan nog in beperkte mate – aanwezig. Daardoor zijn de inkomsten sterk gedaald.
Door de afwezigheid van toeschouwers verloor de organisatie niet alleen inkomsten uit toegangstickets, verbruik en merchandising, maar ook bij de sponsoring werd een negatieve impact ervaren. Er moesten immers een aantal commerciële overeenkomsten worden geschrapt. Dat kon niet door de hogere vergoedingen wegens een groter aantal wedstrijden worden opgevangen.
Bovendien moest ook bij de uitgaven met een meerkost rekening worden gehouden. Door de extra races liepen de vergoedingen aan de teams op tot 441 miljoen dollar, tegenover 335 miljoen dollar het derde kwartaal vorig jaar.
Saoedi-Arabië
Wel kon Chase Carey, topman van de Formule 1, voor de toekomst een extra wedstrijd aankondigen. Daardoor staan er in de competitie volgend seizoen 23 races op de kalender. ‘In Jeddah zal volgend jaar op een stratencircuit de Grote Prijs van Saoedi-Arabië worden georganiseerd,’ aldus Carey.
‘Dat is een belangrijke verwezenlijking. Saoedi-Arabië ontwikkelt zich snel tot een nieuw centrum voor sport en entertainment. Het land organiseert inmiddels vele grote evenementen. De regio is voor de Formule 1 van groot belang, want 70 procent van de Saoedische bevolking is jonger dan dertig jaar en toont in autosport een grote interesse.’
Over drie jaar zou de Grote Prijs van Saoedi-Arabië naar een gloednieuw circuit in Qiddiya worden opgebracht.
Chase Carey wordt eind dit jaar als topman van de Formule 1 opgevolgd door Stefano Domenicali, voormalig teambaas van Ferrari. Carey zelf wordt voorzitter van de Formule 1.