Ford zet productie voormalig succesmodel Mondeo stop

Begin volgend jaar zet autobouwer Ford een punt achter de productie van het model Mondeo. Dan zal in de fabriek van de constructeur in de Spaanse stad Valencia de laatste exemplaren van het model, dat ooit een grote populariteit genoot, worden gemaakt.

Ford heeft de Mondeo gedurende dertig jaar geproduceerd. In totaal werden van het type ongeveer vijf miljoen exemplaren verkocht. De jongste jaren verloor het model echter aan populariteit. Ook in Europa laten de consumenten sedans volgens waarnemers links liggen. Er wordt immers vaak voor een suv-model gekozen.

Ford Genk

‘De Mondeo was het eerste model van Ford dat voor een verkoop over de hele wereld werd ontwikkeld’, benadrukt de Britse krant The Guardian. Die strategie moest een belangrijke kostenbesparing opleveren. Voordien waren er bij Ford een aantal modellen die voor specifieke regio’s waren bedoeld. Door de lancering van een wereldwijd model kon Ford dan ook zijn portefeuille verschillende types afbouwen.

De Mondeo maakte in 1993 zijn debuut en bleek al snel vooral in Europa op een groot bijval te kunnen rekenen. Dat eerste jaar haalde het model, dat in eerste instantie in de fabriek van Ford in Genk werd gebouwd, een verkoop van 375.000 exemplaren.

In het Verenigd Koninkrijk kreeg de Mondeo zelfs een bijzonder status. De Mondeo werd immers het prototype van de auto die door Britse bedrijven aan hun middenkaders werden aangeboden. ‘Het model werd in de jaren negentig bestempeld een stijlvolle wagen die echter ook betaalbaar bleef,’ verduidelijkt Tom Leathes, topman van het autoplatform Motorway.co.uk, uit. ‘De Mondeo was het type wagen waarvoor men graag opteerde indien men niet de mogelijkheid had om in de categorie van de luxewagens te kiezen.’

Mondeo-man

De Mondeo zou zelfs zijn plaats opeisen in de Britse politieke geschiedenis. Tony Blair had in het midden van de jaren negentig de Mondeo-man immers aangestipt als een belangrijk doelwit voor zijn partij New Labour. Blair baseerde het personage van de Mondeo-man op een zelfstandige elektricien die hij tijdens zijn campagne had ontmoet en die zijn eigen huis en zijn eigen auto had gekocht. Volgens Blair moest die bevolkingsgroep New Labour helpen om de Britse politiek te kunnen domineren.

Later zou de Mondeo-man in de Britse politiek trouwens de opvolging krijgen van types zoals de Worcester-vrouw en de Workington-man. De Mondeo zelf maakte ook zijn opwachting in de bioscoopproductie ‘Casino Royale’ als vervoermiddel van filmspion James Bond.

De interesse voor de Mondeo is de voorbije jaren echter gevoelig teruggevallen. Vorig jaar werden van het model nog 2.400 exemplaren verkocht. Het Europese publiek kiest, zoals elders in de wereld, immers eveneens steeds vaker voor een suv-model, terwijl bestuurders in toenemende mate ook overstappen op elektrische wagens.

Een aantal experts had eerder nog gemeld dat er mogelijk een nieuwe generatie van de Mondeo zou worden gelanceerd, maar Ford heeft nu gezegd dat er geen opvolger komt. De fabriek in Valencia zal overschakelen op de bouw van hybride motoren en batterijpakketten voor elektrische wagens. (evb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.