Flixbus op de vingers getikt voor greenwashing

Flixbus op de vingers getikt voor greenwashing
Nicolas Economou/NurPhoto via Getty Images

Duitse vervoersmaatschappij Flixbus is door het Duitse Federale Hof van Justitie veroordeeld voor het gebruik van misleidende milieuclaims op haar Belgische website.


Key takeaways

  • Flixbus maakte zich schuldig aan diverse vormen van ‘greenwashing’ op zijn Belgische website.
  • De busmaatschappij weigerde aanvankelijk vrijwillig aanpassingen door te voeren.
  • Uitspraak van het Duitse Federale Hof vormt belangrijk juridisch precedent in strijd tegen misleidende milieuclaims.

De Economische Inspectie stelde vast dat Flixbus vage en niet-onderbouwde termen als “milieuvriendelijk” en “klimaatvriendelijk” gebruikte zonder deze te onderbouwen. Dit meldt FOD Economie. Ook beweerde het bedrijf “het meest milieuvriendelijke transportmiddel” te zijn zonder hiervoor bewijs te leveren.

Daarnaast maakte Flixbus reclame voor de milieuvoordelen van ‘Flixtrain‘, hoewel deze dienst niet beschikbaar is in België, en bood het een CO2-compensatiemogelijkheid aan zonder transparantie over de werkelijke uitstoot.

Juridische procedure

Flixbus kreeg eerst de kans om zijn praktijken vrijwillig aan te passen, maar ging daar niet op in. Op verzoek van de Belgische Economische Inspectie startte het Duitse Milieuagentschap vervolgens een juridische procedure.

Na meerdere beroepsprocedures oordeelde het Duitse Federale Hof van Justitie op 20 februari 2025 definitief in het nadeel van Flixbus. Het bedrijf is nu verplicht om de misleidende claims van zijn Belgische website te verwijderen.

Belangrijke precedent

“Dit is een belangrijke overwinning in de strijd tegen greenwashing“, zegt Lien Meurisse, woordvoerster van de FOD Economie. “Er staat nu zwart-op-wit dat dergelijke misleidende milieuclaims niet door de beugel kunnen.”

De uitspraak vormt een juridisch precedent dat consumentenautoriteiten helpt om op te treden tegen bedrijven die misleidende milieuclaims gebruiken. Hoewel Flixbus tijdens de procedure al enkele aanpassingen doorvoerde, zoals het stopzetten van het CO2-compensatiemodel, staan er volgens de FOD Economie nog steeds dubbelzinnige milieuclaims op de website.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

03:00