Fitch zet “Negative Outlook” bij zijn kredietbeoordeling van België

Fitch zet “Negative Outlook” bij zijn kredietbeoordeling van België
Ratingbureau Fitch en Alexander De Croo – wolterfoto/ullstein bild – NICOLAS MAETERLINCK/Belga/AFP via Getty Images

Het ratingbureau Fitch behoudt hun score van “AA-” voor België. Maar ze zetten er wel een “Negative Outlook” bij. Dat komt vooral door het begrotingstekort.

  • Ratingbureaus beoordelen de kredietwaardigheid van overheden, en dus finaal bepalen ze mee aan welke kost landen zich kunnen gaan financieren voor hun schuld. De ratings die België dus krijgt van Moody’s, Standard and Poor’s, en Fitch als kleinste, zijn van belang.
  • Maar tegelijk zijn hun rapporten ook electorale argumenten: wordt het land goed geleid, financieel? En bij het jongste nieuws van Fitch gelden toch behoorlijk andere interpretaties.
  • “Fitch behoudt de rating voor ons land. We hebben de voorbije legislatuur grote inspanningen gedaan om ons tekort terug te brengen. Dat was voor Open Vld tijdens de budgettaire onderhandelingen altijd het uitgangspunt en zal het altijd blijven”, zo klopt staatssecretaris van Begroting Bertrand zich op de borst bij het nieuws van Fitch.
  • Niet zo bij Sander Loones (N-VA), de begrotingsspecialist van de oppositie. Die heeft het rapport ook gelezen en wijst vooral op de “𝗡𝗲𝗴𝗮𝘁𝗶𝘃𝗲 𝗢𝘂𝘁𝗹𝗼𝗼𝗸”, die het ratingbureau geeft: ze verwachten dat de rating van België onder druk gaat komen.
  • Daarbij moet gezegd dat er een pak opmerkingen in het rapport van Fitch staan. Belangrijkste: “België zal op de Europese strafbank van de ‘Excessive Deficit Procedure’ komen”, zo voorspellen de analisten.
  • Bovendien noemt Fitch de begrotingsinspanningen van België “onvoldoende om tot een stabilisatie van de schuld op middellange termijn te komen”.
  • “Dat de regering-De Croo er niet in slaagt om stevig te hervormen, ook dat heeft Fitch goed begrepen”, zo zegt Loones. In het rapport spreekt men immers expliciet over de “mislukking van onderhandelingen over een fiscale hervorming”, net zoals het probleem van de Europese steunfondsen, die maar niet uitbetaald raken vanuit de Europese Commissie, omdat België de voorwaarden niet vervult.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.