Fiscale duidelijkheid voor koeriers Deliveroo en Uber Eats

De federale regering schept duidelijkheid over hoe de inkomsten van koeriers van deelplatformen belast worden. Dat meldt handelsfederatie Comeos, die ook Deliveroo en Uber Eats vertegenwoordigt.

Op de ministerraad van vrijdag is op voorstel van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) een wet diverse fiscale bepalingen aangenomen, waarmee onder meer fiscale rechtszekerheid voor de deeleconomie gecreëerd wordt.

10 procent

Sinds de vernietiging van de bijkluswet door het Grondwettelijk Hof op 23 april 2020 was volgens Comeos juridische onduidelijkheid ontstaan. Met deze fiscale wet wordt de oude wet De Croo van 2016 volledig hersteld. Koeriers en klussers voor een deelplatform vanaf 1 januari 2021 nog steeds 10 procent fiscale voorheffing betalen: 20 procent voorheffing verminderd met 50 procent forfaitaire beroepskosten.

Volgens Dominique Michel, CEO van Comeos, was België in 2016 één van de eerste landen om een wettelijk kader voor bijklussen via een deelplatform in te voeren. ‘Prestaties tot ongeveer 6.000 euro per jaar kunnen gebeuren tegen een bevrijdende voorheffing van de facto 10 procent. Met deze fiscale wet wordt rechtszekerheid gecreëerd voor de duizenden koeriers voor Deliveroo en Uber Eats, die in coronatijden heel wat maaltijden veilig aan huis brengen.’

Het precieze plafond voor 2021 is nog niet gepubliceerd. Voor 2020 is dat 6.340 euro en in 2019 was dat 6.250 euro.

Intussen zijn er reeds 72 deelplatformen erkend bij de FOD Financiën.

Meer