Finse politici lijken steeds meer naar lidmaatschap NAVO te neigen

Finland zou mogelijk in minder dan vijf jaar een lid van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) kunnen worden. Dat hebben vertegenwoordigers van de Vihreä Liitto, de Finse groene partij en deel van de regeringscoalitie, in gesprekken met lokale media laten uitschijnen. Deze uitspraken betekenen een duidelijke verschuiving in de opstelling van de Finse Groene Partij, die vier jaar geleden nog had gezegd geen onmiddellijke reden voor een toetreding tot het westerse militaire bondgenootschap te zien.

De andere regeringspartijen – de liberaal-conservatieve Kansallinen Kokoomus en de Svenska Folkpartiet Finland (SFF) – hebben al langer een lidmaatschap van de NAVO op het oog.

Garanties

Atte Harjanne, fractieleider van de groenen in het Finse parlement, gaf te kennen dat het voor Finland tijd wordt om het lidmaatschap van de NAVO aan te vragen. Ook de andere parlementsleden scharen zich inmiddels grotendeels achter de stelling van Harjanne.

Europees parlementslid Alviina Alamets merkte op na lange overwegingen tot de conclusie te zijn gekomen dat een lidmaatschap van de NAVO de onafhankelijkheid van haar land zou verzekeren en de vrede in het gebied rond de Baltische Zee zou versterken. 

Pekka Haavisto, Fins minister van Buitenlandse Zaken en lid van Vihreä Liitto, waarschuwde nog wel dat dergelijke beslissingen niet overhaast mogen worden genomen. Volgens hem moet een mogelijk lidmaatschap van de militaire alliantie analytisch worden overwogen. Hij stelde iedereen uit te nodigen aan die discussies deel te nemen.

Iiris Suomela, door het moederschapsverlof van partijvoorzitter Maria Ohisalo interim-leider van Vihreä Liitto, blijkt echter een afwachtende houding aan te nemen. De partij moet volgens haar de situatie observeren en zich op een discussie voorbereiden.

Daarbij wil zij naar eigen zeggen persoonlijk vooral rekening houden met de opstelling die de leidende lidstaten van de NAVO tegenover de fundamentele mensenrechten hanteren.

Rusland

De andere partijen in de Finse regering hebben zich al voorstander van een lidmaatschap van de NAVO getoond. De problematiek is opnieuw actueler geworden door de oplopende spanningen tussen Rusland en Oekraïne.

Rusland wil verhinderen dat buurlanden – zoals Oekraïne, maar ook Zweden en Finland – tot de NAVO zouden toetreden. Dit zou het westerse militaire bondgenootschap immers tot aan de Russische landsgrenzen kunnen brengen.

De Finse president Sauli Niinistö heeft tijdens zijn nieuwjaarstoespraak echter duidelijk laten blijken dat zijn land zich niet door Rusland zal laten dwingen. “Finland zal zelf over een eventueel lidmaatschap van de NAVO beslissen”, betoogde Niinistö.

Hij vroeg daarbij ook een actieve betrokkenheid van de Europese Unie, die tegenover de Russische agressie volgens de Finse president niet aan de kant mag blijven staan. Ook de Finse premier Sanna Marin wierp op dat Finland zijn eigen veiligheidsbeslissingen zal nemen.

(evb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.