Elon Musk, de CEO van Tesla, heeft deze week voor 4 miljard dollar aan aandelen van de elektrische wagenfabrikant verkocht. Dat deed Musk nadat Twitter maandag zijn overnamebod van 44 miljard dollar aanvaardde.
Maandag aanvaardde de raad van bestuur van Twitter Musks bod van 44 miljard dollar om de microblogsite te kopen. Volgens documenten ingediend bij de Amerikaanse beurswaakhond Securities and Exchange Commission (SEC) is Musk in de dagen daarna Tesla-aandelen beginnen verkopen.
Die verkopen zouden neerkomen op zo’n 4 miljard dollar, bericht onder meer de Financial Times. Dat zou 3,1 procent van de Tesla-aandelen zijn die hij dinsdag aan het begin van de dag bezat. Als zowel zijn totale aandelenbezit in Tesla als de aandelenopties die hij controleert worden meegerekend, zou het bedrag neerkomen op iets minder dan 2 procent van het totaal, weet CNN.
“Na vandaag geen verkoop van Tesla-aandelen meer gepland”, zei hij donderdagavond op Twitter. Hij maakte de opmerking in reactie op een account dat Tesla-aandelen, -producten en Musk zwaar promoot op het sociale netwerk.
Overname niet 100 procent bezegeld
Musk moet volgens de voorwaarden van de deal voor de overname van Twitter zelf met 21 miljard dollar over de boeg komen. De techmiljardair heeft daarvoor 25,5 miljard dollar aan volledig toegezegde schulden veiliggesteld, waaronder 12,5 miljard dollar aan leningen tegen zijn Tesla-aandelen.
De overname van Twitter is dus nog niet 100 procent bezegeld. Musk heeft bovendien de optie om uit de deal te stappen. Mits de betaling van 1 miljard, een clausule in de deal, kan de techondernemer er alsnog van weglopen. Aan de andere kant zou Twitter Musk een beëindigingsvergoeding van 1 miljard dollar verschuldigd zijn als het op een concurrerend bod ingaat, of als aandeelhouders de deal nog afwijzen.
Het blijft allesbehalve een uitgemaakte zaak dat Musk aan het hoofd van Twitter komt te staan. Het persagentschap Reuters noemt verschillende redenen waarom Musk zich zou kunnen terugtrekken. Een ervan is de door Musk geroemde ongebreidelde vrijheid van meningsuiting. Het is heel goed mogelijk dat Musk zal inzien dat hij op dat vlak niet tot het uiterste zal kunnen gaan. Zo heeft de miljardair al toegezegd enkel meningen te tolereren die door de wet worden omkaderd.
Koersdaling
Tesla-aandelen reageerden dinsdag ook fors op de deal tussen Musk en Twitter. Ze kregen een klap van bijna 12 procent te verwerken. Dat leidde op zich naar een verkoopgolf bij andere beleggers.
Met een fortuin van 252,2 miljard dollar is Musk volgens de Bloomberg Billionaires Index ’s werelds rijkste persoon. Maar de recente koersdaling van het aandeel Tesla heeft dit jaar 18 miljard dollar van zijn nettowaarde doen verdampen.
Vorig jaar in november deed Musk ook al een grote verkoop van Tesla-aandelen. Hij vroeg daarvoor de raad aan zijn miljoenen Twitter-volgers. “Ik stel voor om 10 procent van mijn Tesla-aandelen te verkopen. Steunen jullie dit?” Waarop de meerderheid ja antwoordde.
Het aandeel Twitter sloot donderdag op 49,11 dollar, onder de 54,20 dollar die beleggers zullen ontvangen voor elk aandeel dat ze bezitten onder de deal van het bedrijf met Musk.
Met een bijdrage van Laurens Bouckaert
(lb)