Financiële sector Hongkong vreest voor zware braindrain door vertrek expats

De Chinese stad Hongkong heeft de voorbije maanden al een grote uittocht van expats moeten registreren. Dat fenomeen dreigt zich de volgende periode nog verder door te zetten. Dit probleem zou echter de status van Hongkong als internationaal centrum van de financiële sector kunnen ondermijnen. Dat hebben financiële experts tegen het persbureau Reuters gezegd.

Vooral de harde maatregelen tegen de coronapandemie lijken de stad zuur te zullen opbreken.

Quarantainemaatregelen

In vergelijking met vele andere locaties in de wereld heeft Hongkong, een stad met een bevolking van 7,4 miljoen mensen, van coronabesmettingen relatief weinig te lijden gehad. De stad volgt echter het strenge coronabeleid van de Chinese regering, waardoor al twee jaar met strenge quarantaines wordt gewerkt.

Bezoekers moeten, ongeacht hun vaccinatiestatus, rekening houden met verplichte quarantaines in hotels, die tot drie weken kunnen uitlopen. Dat verblijf moet door de gast zelf worden betaald.

Die strenge aanpak heeft echter het virus niet kunnen uitroeien. “Er worden nog steeds nieuwe besmettingen gemeld en er is geen enkel teken dat de regering de beperkingen wil versoepelen”, benadrukt Reuters. “Hierdoor beginnen steeds meer expats aan een vertrek te denken.”

“Volgens experts dreigen vele internationale banken, vermogensbeheerders en advocatenkantoren een aanzienlijk deel van hun personeel te verliezen wanneer de jaarlijkse bonussen zijn uitbetaald.” Dit betekent dat tegen de zomer een aanzienlijk deel van de expats uit Hongkong zou vertrekken.

Singapore

Uit een enquête bleek dat meer dan 40 procent van de leden van de American Chamber of Commerce in Hongkong eraan dacht om de stad te verlaten. Daarbij werd vooral naar de internationale reisbeperkingen gewezen.

“Hierdoor dreigt vooral de financiële sector veel talent te zullen verliezen”, stipt Tara Joseph, voorzitter van de Chamber of Commerce, aan. “De braindrain dreigt een groot probleem te zullen worden. Bovendien denken velen dat de banen in de sector vooral door specialisten van het Chinese vasteland zullen worden overgenomen.”

Cijfers uit het midden van vorig jaar tonen aan dat op twaalf maanden tijd al meer dan 75.000 mensen Hongkong hadden verlaten. Sinds september heeft de stad bovendien vijf maanden met een onafgebroken netto uittocht moeten melden.

Tegelijkertijd is het aantal aanvragen voor een visum met een derde gedaald. In de financiële sector is daarbij zelfs sprake over een terugval met 23 procent.

Financiële specialisten wijzen er daarbij op dat Singapore voor hun sector momenteel een betere keuze is dan Hongkong. “Steeds vaker zullen bankiers in Azië vanuit Singapore werken”, merkt Christian Brun, chief executive van het wervingsbedrijf Wellesley, op. “Dat is eerder al gebeurd met hedgefondsen en andere investeerders. Nu is het de beurt aan de bankiers.”

De autoriteiten in Hongkong minimaliseren de dreigende braindrain. “De strijd tegen het coronavirus was de voorbije periode de grootste prioriteit”, luidt het. “Er wordt bovendien geïnvesteerd in talent om elk mogelijk verlies aan expertise te compenseren. Het financiële centrum van Hongkong zal zowel lokaal als internationaal talent blijven aantrekken.”

(lp)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.