“Financiële markten hebben eindelijk begrepen dat Trump president is”

De Dow Jones moest donderdag opnieuw 660 punten inleveren, nadat Apple woensdagavond een winstwaarschuwing had afgegeven. Apple CEO Tim Cook verwees daarbij naar de toenemende economische spanningen tussen de VS en China. Een reeks economen vrezen ondertussen voor een escalatie van de handelsoorlog.

Enkel diplomatie kan de VS en China behoeden voor een ‘complete catastrofe’. zegt de bekende econoom Jeffrey Sachs in een interview met de Chinese krant South China Morning Post.

Sachs is hoogleraar en directeur van het Earth Institute bij de Columbia-universiteit (New York). Hij  adviseerde verschillende regeringen bij de overgang van communisme naar kapitalisme en was speciaal adviseur Ban Ki-moon, de voormalige secretaris-Generaal van de VN.

Sachs kwam in december onder vuur te liggen omdat hij de arrestatie door Canada van de CFO van het Chinese telecombedrijf Huawei had bekritiseerd. In een artikel met als titel ‘De oorlog tegen Huawei’ had Sachs de arrestatie ‘hypocriet’ genoemd. “Waarom dan zijn geen toplui van grote Amerikaanse banken gearresteerd toen ze werden beboet omdat ze de sancties tegen Iran niet hadden nageleefd?”, vroeg hij zich af. Het artikel kon op veel bijval rekenen in China, maar op sociale media werd hij ervan beschuldigd in de greep van Chinese techbedrijven te zitten. Sachs heeft zijn Twitteraccount ondertussen gesloten.

Op weg naar een complete catastrofe

Sachs waarschuwt voor een aanhoudende handelsoorlog, met Chinese IT-bedrijven als doelwit en zegt dat die herinnert aan ‘een tijdperk van confrontatie tussen grote mogendheden die uiteindelijk tot een complete catastrofe hebben geleid.

Volgens de econoom is het een gevaarlijke en valse stelling dat China tracht de Amerikaanse veiligheid en welvaart aan te tasten, zoals het Witte Huis een jaar geleden in haar doctrine inzake nationale veiligheid aanvoerde. Dat de VS daarbij op Chinese bedrijven focussen moet worden gezien als een poging om het Amerikaanse ‘exceptionalisme’ te bestendigen in de strijd tegen de uitdagingen die China en Rusland de VS stellen.

“China is niet de vijand van Amerika, tenzij het door het ‘zero-sum’-denken van de administratie Trump in die richting wordt geduwd. […] China is geen kwaadwillige acteur die door de VS in bedwang moet worden gehouden. China is een grote en terecht fiere beschaving die de welvaart van zijn volk nastreeft. China en de VS hebben er alle belang bij samen te werken. Alle andere opties zijn krankzinnig en zelfvernietigend.”

© Screenshot CNBC

“Groot aantal Amerikaanse bedrijven zal zijn winstverwachtingen naar beneden moeten bijstellen”

Ook Kevin Hassett, de voorzitter van de raad voor economisch advies van Trump, waarschuwde donderdag voor nog meer komend onheil in de handelsoorlog tussen Washington en Beijing. Hij zei dat de omzetwaarschuwing die woensdagavond voor Apple was afgegeven ‘iets is dat men kon verwachten’. “Indien beide landen niet snel tot een overeenkomst komen, zullen een groot aantal Amerikaanse bedrijven hun winstverwachtingen naar beneden moeten bijstellen,’ aldus  Hassett. “Maar het feit dat ook de Chinese economie verzwakt, voert de druk op China om ‘een deal’ te sluiten op”, aldus de Amerikaan.

“China steelt zo’n 500 miljard dollar aan intellectueel eigendom per jaar”

“De situatie is ernstig, want China steelt volgens de raad voor economisch advies zo’n 500 miljard dollar aan intellectueel eigendom per jaar en als gevolg van onze acties kampen ze nu met een serieuze groeivertraging, je kan het zelfs een recessie noemen.”

“Trump is nu de Dr. Strangelove van de financiële markten”

Op Project Syndicate schrijft Nouriel Roubini, een professor economie aan de New York University, die als een van de weinigen de globale crisis van 2007 voorspelde en sinds dan de bijnaam ‘Doctor Doom’ krijgt opgespeld, “dat de financiële markten eindelijk lijken te hebben begrepen dat Donald Trump president van Amerika is”.

“Tot nog toe dachten investeerders dat Trump voornamelijk zou blaffen, zonder te bijten en dat zijn entourage hem wel in toom kon houden”, schrijft Roubini. “Die stelling bleef een tijd overeind, maar ging in december finaal onderuit.

[…] Trump is nu de Dr. Strangelove van de financiële markten. Net als de krankzinnige gek in Stanley Kubricks klassieker uit 1964 flirt Trump met wederzijds verzekerde economische vernietiging. 

Zoals de zaken er nu voor staan, kan het risico op een grootschalige geopolitieke botsing met China niet worden uitgesloten. Een nieuwe Koude Oorlog zou effectief leiden tot de-globalisering, de ontwrichting van bestaande supply chains overal ter wereld, maar specifiek in de techsector, zoals de recente aanvaringen met ZTE en Huawei aangeven.

Nu de markten dat gevaar erkennen komen een financiële crisis en een globale recessie dichterbij.”

© Getty Images

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20