Iconische filmset ‘Once Upon a Time in the West’ kan van jou zijn voor 2,8 miljoen euro

Een uithoek van Spanje fungeerde ooit als decor voor een krachtmeting tussen Hollywood-acteurs Charles Bronson en Henry Fonda. Nu staat deze set van de spaghettiwestern ‘Once Upon a Time in the West’ bij het Andalusische dorp Tabernas te koop, voor bijna 3 miljoen euro.

Het terrein van 85.700 vierkante meter is nog steeds “ideaal voor een internationale filmstudio”, volgens een advertentie op de website van makelaar Grupo Rukasa. Het is ook nog niks veranderd sinds de Italiaanse regisseur Sergio Leone er zijn magnum opus uit 1968 opnam. Het dorre landschap, de stoffige straten, het 19de eeuwse saloon met piepende deuren, de paardenstallen … Alleen de geheimzinnige soundtrack van Ennio Morricone moet je er zelf bij neuriën.

“Niet de plaats om een pretpark op te zetten”

De set van die uiterst gewelddadige, drie uur durende klassieker is een van de vele in de Spaanse provincie Almería die Leone – met de hulp van sterren als de met poncho getooide Clint Eastwood en de Italiaanse belle Claudia Cardinale – gebruikte bij de creatie van het genre van de spaghettiwestern.

Tegenwoordig herbergt de locatie een toeristische attractie – de kleinste van drie westernfilmsets die in de omgeving te bezoeken zijn – en wordt zij sporadisch gebruikt om advertenties en muziekvideo’s te filmen.

Spaghettiwestern-attractie — Foto: Alvaro Fuente/NurPhoto via Getty Images

Maar: “Dit is niet de plaats om een pretpark op te zetten”, zegt makelaar José Ruda tegen het Britse dagblad The Guardian. “Er is hier al zoveel geschiedenis die je kunt aanboren.” De connectie met ‘Once Upon a Time…’ is iets dat de eigenaars in stand hopen te houden. Zij willen echter met pensioen gaan na meer dan vier decennia voor de gebouwen gezorgd te hebben, aldus Ruda.

Sinds het domein te koop is gezet, zijn er telefoontjes binnengekomen uit Duitsland, Engeland en Nederland. “De eigenaars zouden graag zien dat het terrein weer de levendigheid zou krijgen die het had in de jaren 1970 en 1980, toen de regisseurs binnenstroomden om er te filmen”, laat de makelaar nog optekenen. “Ze hadden het gevoel dat ze deel uitmaakten van een familie.”

Western-imago

De regio teert nog steeds op dat westernimago. Zo gaat intussen al meer dan tien jaar in Tabernas het westernfilmfestival van Almería – in de markt gezet als “het grootste filmevenement in Europa dat gewijd is aan het westerngenre” – door. Op deze viering van de western kun je meedoen aan “western tapas”-wedstrijden en heuse gun slinging-shows beleven.

Daarnaast zal de Spaanse filmregisseur Pedro Almodóvar binnenkort een door Leone geïnspireerde kortfilm opnemen in het woestijngebied bij Tabernas, bericht de nieuwssite Bloomberg.

(am)

Meer