Het loon van BlackRock-CEO Larry Fink steeg vorig jaar met 21 procent tot 36 miljoen dollar. Dat melden verschillende financiële media op basis van documenten die werden ingediend bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC. Die stijging kwam er nadat de beleggingsreus voor het eerst de kaap rondde van 10.000 miljard aan beheerd vermogen.
Het grootste deel van Finks vergoedingspakket – 18,4 miljoen dollar – kwam uit een langetermijnbeloningsplan. Daarnaast ontving hij ook 11,25 miljoen dollar in cash; 4,85 miljoen dollar in uitgestelde aandelen; zijn basisloon bedroeg dan weer 1,5 miljoen dollar.
In de SEC-documenten stond dat 79 procent van Finks netto-effectenbeloningen onder een langetermijnbonus vielen.
In 2020 bedroeg Finks verloning dan weer 29,85 miljoen dollar, bestaande uit een langetermijnbeloningsplan van 14,9 miljoen dollar, 9,5 miljoen dollar aan contanten, 3,95 miljoen dollar aan uitgestelde aandelen en wederom het basisloon van 1,5 miljoen dollar.
Recordinstroom
‘s Werelds grootste geldbeheerder boekte vorig jaar een netto-instroom van 540 miljard dollar. BlackRock overschreed in december voor het eerst de grens van 10.000 miljard dollar aan beheerd vermogen.
Die recordinstroom was deels het gevolg van de populariteit van de actief beheerde fondsen van BlackRock, meldt de Financial Times. Hierbij worden fondsmanagers ingezet om op eigen houtje de markt te verslaan, in plaats van op “mechanische” wijze de prestaties van een index te kopiëren, aldus nog de FT.
Analisten opperen dat BlackRock optimaal heeft geprofiteerd van de opleving van de financiële markten, die dan weer op gang werd gebracht door stimuleringsprogramma’s om de economische gevolgen van de pandemie van het coronavirus af te zwakken.
Na twee opeenvolgende jaren van tweecijferige procentuele groei zijn de aandelen van BlackRock dit jaar met bijna een kwart gedaald, een teken dat beursbeleggers de dreiging van de wereldwijde inflatie beginnen te erkennen.
Slechts drie maanden nadat de investeringsgroep de historische mijlpaal van 10 miljard dollar had bereikt, zakte het beheerd vermogen van BlackRock weer tot onder die grens.
ESG-criteria
BlackRock is pionier op vlak van ethisch beleggen en investeren in bedrijven die ESG-criteria eerbiedigen. Zo is Finks mantra dat bedrijven niet alleen naar winst moeten streven, maar ook een brede maatschappelijke bijdrage moeten leveren.
Zijn inspanningen om bedrijven een klimaatvriendelijk beleid te laten voeren, hebben er echter toe geleid dat sommigen hem onomwonden een activist noemen, aldus de Wall Street Journal. Fink prefereert een ander etiket: kapitalist. “Stakeholderkapitalisme is geen politiek. Het is geen sociale of ideologische agenda. Het is niet woke”, klonk het in zijn jaarlijkse brief aan de bedrijven waarin BlackRock belegt.
(jvdh)