Feitelijk moratorium: Canada wil geen ontginning zeebodem zonder strikte regelgeving

Zonder een strikte regelgevende structuur zal Canada op de bodem van zijn territoriale wateren geen mijnbouw toelaten. Bovendien kan de behoefte aan natuurlijke hulpbronnen nooit prioriteit krijgen boven de milieuverplichtingen van het land. Dat heeft Jonathan Wilkinson, Canadees minister van Natuurlijke Hulpbronnen, gezegd in een gezamenlijke aankondiging met Joyce Murray, Canadees minister voor Oceanen en Visserij.

Waarom is dit belangrijk?

Mangaanknollen die op de zeebodem kunnen worden aangetroffen, bevatten essentiële mineralen voor de productie van batterijen die voor de overstap naar een duurzame energiesector noodzakelijk zijn. De zoektocht naar deze knollen op de zeebodem zou echter de ecosystemen kunnen verstoren. Canada onthulde in december zijn strategie voor kritieke mineralen, die de economische vooruitgang in evenwicht wil brengen met een duurzaam milieubeheer.

Geen juridisch kader: De ministers benadrukten dat Canada momenteel geen nationaal juridisch kader heeft dat mijnbouw op de zeebodem toestaat.

  • “Bij een gebrek aan een strikte regelgeving, zal er ook geen ontginning van de zeebodem worden toegelaten in gebieden die Canada onder zijn juridische verantwoordelijk heeft”, wierpen Wilkinson en Murray op.
  • De uitspraken van de Canadese ministers haken in op de conclusies van een rapport dat drie jaar geleden door het High Level Panel for
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer