De inflatie in de Verenigde Staten kwam in augustus uit op 8,3 procent. De economen hadden verwacht dat dat cijfer beperkt zou blijven tot 8,1 procent. Het is nu zo goed als zeker dat de Federal Reserve volgende week een vervolg zal geven aan de forse renteverhogingen. Nu rijst de vraag: in welke mate zal de toezichthouder de rente optrekken?
De beleggers werden gisteren met verstomming geslagen toen het Amerikaanse ministerie van Arbeid het inflatierapport publiceerde. Daaruit bleek dat het leven in de Verenigde Staten 8,3 procent duurder is geworden. Dat is een afname met 20 basispunten tegenover de inflatie (op jaarbasis) in juli, maar op maandbasis is er wel sprake van een toename met 0,1 procent. De inflatie lag ook hoger dan verwacht. Economen hadden een geldontwaarding van 8,1 procent voor ogen.
Het is dus duidelijk: de Federal Reserve heeft nog heel wat werk voor de boeg. Verschillende Fed-bestuurders, waaronder de voorzitter Jerome Powell, hebben de afgelopen weken meermaals benadrukt dat ze kosten noch moeite zullen besparen om de inflatie tot het gewenste niveau te krijgen, namelijk (gemiddeld) 2 procent.
Renteverhoging met 100 basispunten
Het beurshuis Nomura verwacht nu dat de Federal Reserve volgende week zal uitpakken met een renteverhoging met 100 basispunten. Er wordt daarbij verwezen naar de gestegen kerninflatie – de inflatie zonder elektriciteits- en voedselprijzen. Die bedroeg 6,3 procent, tegenover 5,9 procent in juli.
“Wij blijven ervan overtuigd dat de markten onderschatten hoe diep de Amerikaanse inflatie is verankerd en hoe groot de reactie van de Fed waarschijnlijk zal zijn om die inflatie te beteugelen”, klinkt het. “Hoewel de centrale bank, in tegenstelling tot onze verwachtingen, de rente tijdens de vergadering van juli niet met 100 basispunten heeft verhoogd, denken wij dat de recente gegevens de beleidsmakers ertoe zullen aanzetten opnieuw te bekijken of zij het tempo van de renteverhogingen moeten opvoeren, gelet op het streven van de Fed om beslissingen te nemen op basis van de beschikbare data.”
Over die beschikbare data gesproken: vrijdag publiceert de universiteit van Michigan de Amerikaanse inflatieverwachtingen. Die gegevens kunnen een niet te onderschatten impact hebben op het rentebesluit van Powell en zijn team. Als de inflatieverwachting (veel) hoger ligt dan 2 procent kan dat leiden tot werknemers die een hogere loon eisen, wat de inflatie opnieuw een zetje geeft. De toezichthouder moet daar dan het rentebeleid op afstemmen.
ING gaat voor een verhoging met 75 basispunten
Hoe dan ook deelt niet iedereen de overtuiging dat de Federal Reserve volgende week de rente zal optrekken met 100 basispunten. James Knightley, hoofdeconoom bij ING, verwacht dat Powell een derde verhoging met 75 basispunten zal aankondigen. “Het inflatiecijfer neemt alle kans weg dat de Amerikaanse centrale bank volgende week zal verrassen met een renteverhoging met 50 basispunten. Maar de situatie is niet rampzalig genoeg om een verhoging met 100 basispunten te verantwoorden”, luidt zijn redenering.
Volgens andere economen, zoals die van JPMorgan, was de reactie van de Amerikaanse centrale bank op de hoge inflatie de afgelopen maanden overdreven. Ze merken daarbij op dat de inflatie voornamelijk het gevolg is van verstoringen aan de aanbodzijde is, iets waar de centrale banken nauwelijks een impact op hebben met hun rentebeleid. “Wij blijven erbij dat de inflatie zich vanzelf zal oplossen naarmate die verstoringen verdwijnen”, klinkt het. “Daarom denken wij dat wij een koerswijziging van de Federal Reserve zullen zien.”
De markt verwacht momenteel dat de Federal Reserve de rente zal verhogen met 80 basispunten, tegenover 72 basispunten voor de bekendmaking van het inflatiecijfer. “Voorts werd verwacht dat de beleidsrente 3,75 à 4 procent zal bedragen tegen het einde van het jaar. Inmiddels is dat gestegen naar 4 à 4,25 procent”, voegt Knightley er nog aan toe.
(lb)