“Zonder bijsturing na de verkiezingen in juni dreigt het Belgische begrotingstekort op te lopen tot 39 miljard euro”, waarschuwt het Federaal Planbureau. De overheidsinstelling heeft haar economische prognoses voor de komende vijf jaar gepubliceerd.
In het nieuws: Als de (volgende) regering niet ingrijpt, zal het Belgische begrotingstekort de komende jaren fors toenemen.
- Het Federaal Planbureau verwacht dat het tekort zal stijgen van 27,7 miljard euro of 4,6 procent van het bruto binnenlands product (bbp) dit jaar naar 39,4 miljard of 5,6 procent van het bbp in 2029.
- De overheidsschuld zou stijgen van 106 procent van het bbp in 2024 tot 117 procent in 2029.
Impact: De regering moet dringend ingrijpen. Indien er niets wordt gedaan, loopt ons land het risico om op het Europees strafbankje terecht te komen.
- Door de nieuwe Europese begrotingsregels staat België de komende jaren voor een besparingsoefening van zo’n 27 miljard euro. In principe moet dat gebeuren in een termijn van vier jaar. Dat zou dus neerkomen op een jaarlijkse besparing van zo’n 7 miljard euro.
- Maar: Kans bestaat dat ons land die inspanningen kan spreiden over zeven jaar, op voorwaarde dat er voldoende wordt hervormd. Dat zou dan resulteren in een besparing van 4 miljard euro per jaar.
De groeiverwachtingen
Details: Het Federaal Planbureau deelt nog enkele andere prognoses.
- Uit de cijfers van de overheidsinstelling blijkt ook dat de Belgische economie vorig jaar met 1,5 procent is gegroeid. Dat is meer dan het Europees gemiddelde van 0,5 procent.
- Ook dit jaar zou de Belgische economie het beter doen dan de eurozone. Het Federaal Planbureau voorspelt een groei van 1,4 procent, tegenover gemiddeld 0,9 procent in de eurozone.
- Tijdens de periode 2025-2029 zal de groei uitkomen op 1,3 of 1,4 procent per jaar. Dat is iets minder dan het gemiddelde van de monetaire unie, zijnde 1,5 procent.
- De binnenlandse werkgelegenheid zou in de periode 2024-2029 toenemen met 253.000 personen, waardoor de werkgelegenheidsgraad zou aantrekken tot 74,3 procent in 2029
- Voorts zijn er ook nog de inflatieprognoses. Het Federaal Planbureau verwacht dat de consumentenprijzen dit jaar zullen stijgen met gemiddeld 2,8 procent om vervolgens in 2025 te stabiliseren op 1,8 procent.