Pierre Wunsch, gouverneur van de Nationale Bank van België, is niet resoluut tegen de afschaffing van de getrouwheidspremie, mits de stabiliteit van de banken niet in gedrang komt. De bankenfederatie Febelfin waarschuwt dat zo’n ingrijpende wijziging funeste gevolgen kan hebben voor de spaarders.
Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.
In het nieuws: Volgens Wunsch kan de regering komaf maken met de getrouwheidspremie. Febelfin is daar geen voorstander van.
- De bankenfederatie reageert tegenover De Tijd dat een afschaffing negatief is voor spaarders. Zo beschermt de getrouwheidspremie spaarders tegen rentedalingen. Het tarief wordt op het moment van de storting immers vastgeklikt voor twaalf maanden. Eventuele rentewijzigingen hebben tijdens die periode dus geen impact op de spaaropbrengsten.
- Opgelet: Zodra een bank de basisrente wijzigt, is die aanpassing meteen van toepassing op al jouw deposito’s op die rekening.
- “De algemene verwachting is dat de marktrente tegen eind 2024 lager staat. Een afschaffing van de getrouwheidspremie zou in dat geval resulteren in een lagere renteopbrengst voor de spaarder dan als het systeem zou blijven”, klinkt het.
- Febelfin voegt eraan toe dat de spaarrekening door de afschaffing wordt herleid tot een zichtrekening. Zonder de “verplichting” om je kapitaal twaalf opeenvolgende maanden vast te klikken, is dat geld op eender welk moment beschikbaar. “Dat kan de stabiliteit van de banken in gevaar brengen”, aldus de federatie.
Details: De stabiliteit van de sector is ook een bezorgdheid van Wunsch. Hij stelt daarom voor om te werken met een overgangsperiode.
- Of een andere optie: de getrouwheidspremie kan blijven bestaan, maar dan moet de loopperiode worden ingekort van twaalf naar zes maanden.