De FBI heeft een inval gedaan in Mar-a-Lago, het resort van voormalig Amerikaans president Donald Trump in Palm Beach, Florida. Dat zei Trump zelf, maandagavond.
De raid vond maandagochtend lokale tijd plaats. Volgens Amerikaanse media zou de FBI zich tijdens de inval vooral hebben gericht op Trumps kantoren en persoonlijke vertrekken in het recreatieoord. Trump zou tijdens de raid zelf niet in Florida geweest zijn.
Mar-a-Lago “wordt momenteel belegerd, overvallen en bezet door een grote groep FBI-agenten. Zoiets is nog nooit een president van de Verenigde Staten overkomen”, meldde Trump in een lange verklaring.
Geheime documenten
Volgens een bron van het dagblad The New York Times hield de huiszoeking verband met Trumps omgang met gevoelig materiaal uit zijn tijd in het Witte Huis. Eerder dit jaar werden 15 dozen met geclassificeerde documenten, waaronder enkele waarop “top secret” stond, terugbezorgd aan de National Archives, de Amerikaanse nationale archiefdienst. Trump had deze documenten na zijn presidentschap meegenomen naar zijn huis in Florida. De voormalige president mocht na zijn ambtstermijns geen dergelijke documenten meer in zijn bezit hebben.
Ook volgens de zakenkrant Financial Times zou de inval gerelateerd zijn aan Trumps omgang met vertrouwelijke documenten. Vermeld wordt dat er een gerechtelijk huiszoekingsbevel voor zou zijn afgegeven. Dat is “zeer ongebruikelijk” voor een ex-president, klinkt het. Het “hoogste niveau” van het ministerie van Justitie is doorgaans betrokken bij het afgeven van zo’n bevel.
In februari had justitieminister Merrick Garland aan Amerikaanse media verteld dat zijn departement door de National Archives op de hoogte was gebracht van het geheime materiaal in Mar-a-Lago. Hij had daaraan toegevoegd: “Wij zullen doen wat wij in deze omstandigheden altijd doen: kijken naar de feiten en de wet, en van daaruit verder gaan.”
“Zelfs in mijn kluis ingebroken!”
Trump zei dat de “onaangekondigde inval niet nodig of gepast was”, aangezien hij “samengewerkt” had met de betrokken overheidsinstanties, hoewel hij niet specificeerde over welk onderwerp. “Ze hebben zelfs in mijn kluis ingebroken!” schreef hij.
Eric Trump, de zoon van de ex-president, verdedigde zijn vader op Fox News. Hij zei dat hij weliswaar “altijd persknipsels, krantenartikelen, foto’s, aantekeningen van ons bewaarde”, evenals “dozen toen hij uit het Witte Huis verhuisde” – maar vermeldde ook dat Trump een “open-deur-beleid” voerde als het erop aankwam om de autoriteiten toegang te geven tot die documenten.
Trump is onder toenemende juridische druk komen te staan naar aanleiding van de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021, slechts enkele dagen voor de machtsoverdracht aan Joe Biden.
Het onderzoek komt ook op een moment dat Trump een tweede termijn als president overweegt. Hij heeft nog steeds een stevige greep op de conservatieve basis van de Republikeinse partij, waardoor hij geldt als natuurlijke favoriet in een voorverkiezing voor de presidentiële nominatie van zijn partij.
GOP
Het ministerie van Justitie, noch de FBI weigerden overigens commentaar te geven op de inval, die onmiddellijk een politieke woordenstrijd ontketende en felle verontwaardiging uit het kamp van de Republikeinen (GOP) opwekte.
Zo tweette Ron DeSantis, Republikeins gouverneur van Florida en getipt als toekomstig presidentskandidaat, dat de raid hem deed denken aan iets uit een bananenrepubliek.