Een vast contract wordt opvallend vaak weer stopgezet na enkele weken of maanden tijd, zo blijkt uit een steekproef van hr-dienstverlener Securex. Vooral bij kleinere kmo’s draait een aanwerving in relatief veel gevallen uit op een mislukking.
Het onderzoek: Securex ging in zijn database na hoe het 9.301 recente contracten van onbepaalde duur verging. Het gaat om werknemers die in de loop van het kalenderjaar 2022 zo’n vast contract kreeg.
- Wanneer de werknemer in minder dan 184 dagen na indienstname terug uit dienst ging, werd dit gecategoriseerd als een snelle stopzetting.
- Als dit vrijwillig gebeurt, is er sprake van quick quitting of fast quitters.
De essentie: Over alle bedrijven heen eindigt een op de zes aanwervingen (16,8 procent) met vast contract al binnen de zes maanden.
- In bijna twee op de drie gevallen gaat het om fast quitters, werknemers die er dus zelf de brui aan geven. De overige werden officieel ontslagen.
- Opmerkelijk is dat snelle stopzetting het vaakst voorkomt bij kmo’s met minder dan tien werknemers, het gros van de Belgische bedrijven. Voor die categorie gaat het om 23,5 procent van de nieuwe aanwervingen, dus zowat een kwart.
Blind aanwerven
Ingezoomd: Securex somt de kosten van een mislukte aanwerving op:
- Het aanwerven en nadien inwerken van een nieuwe collega heeft niet alleen een financieel kostenplaatje, maar vraagt ook een aanzienlijke tijdsinvestering van collega’s om de nieuwe medewerker goed op te leiden.
- Wanneer het contract vroegtijdig wordt beëindigd hebben deze investeringen niet gerendeerd, en komt er boven op de gemaakte kosten vaak nog een ontslagvergoeding.
- Bovendien dient de zoektocht naar een nieuwe medewerker opnieuw te beginnen, en ondertussen dienen collega’s het werk van de weggevallen medewerker op te vangen.
Paradox: In tijden waarin de war for talent hevig woedt, valt te verwachten dat bedrijven er alles aan doen om hun gevonden beste kandidaat voor lange tijd aan boord te houden. Maar toch blijkt een op de zes – en bij kleine bedrijven dus zelfs zowat een op de vier – aanwervingen op een mislukking uit te draaien.
- “De impact van niet-geslaagde aanwervingen is niet te onderschatten, vooral voor kleine bedrijven. De gevolgen overstijgen het financiële”, waarschuwt Frank Vander Sijpe van Securex.
- Een mogelijke verklaring: “Kleinere kmo’s hebben zelden een uitgebouwde hr-afdeling of voldoende middelen om kandidaten te screenen of testen”, zegt de hr-dienstverlener.
- Frappant: In sommige gevallen wordt een kandidaat zelfs gewoon blind aangeworven, om de concurrentie te snel af te zijn.
- Arbeiders blijken moeilijker om in dienst te houden dan bedienden. Niet alleen komen snelle stopzettingen vaker voor, arbeiders doen ook vaker aan fast quitting. In 72 procent van de gevallen vertrekt de pas aangeworven arbeider uit eigen initiatief.
Bedrijfscultuur
Conclusie: De rekruteerders bij kmo’s leunen best niet achterover wanneer ze hun witte raaf gecontracteerd hebben. De daaropvolgende periode van begeleiding is eveneens van groot belang, waarbij het cruciaal is dat de nieuwkomer zich thuis gaat voelen in de bedrijfscultuur.
(nd)