Farmville-maker Zynga speelt weer mee met de grote jongens

Zynga was lang één van de slechtst presterende gamedesigners, maar maakte sinds zijn dieptepunt in 2016 een verbluffende comeback.

Farmville, Words with Friends, Mafia Wars: Zynga heerste over Facebook in de laatste jaren van de nillies, intussen ruim tien jaar geleden. De afhankelijkheid van dat sociale medium maakte Zynga echter kwetsbaar. De populariteit van de games kwijnde weg en met de financiën ging het van kwaad naar erger. Vier jaar geleden behaalde het roemrijke bedrijf zo goed als geen rendement meer. In verhouding tot andere videogamedesigners was de situatie helemaal dramatisch.

Nieuwe CEO

Tot CEO Frank Gibeau, die 25 jaar bij entertainmentgigant EA Games gewerkt had, in maart 2016 aan boord kwam.

Gibeau heeft het schip 180 graden gedraaid en Zynga weer interessant gemaakt. De aandelen van het bedrijf zijn verdriedubbeld in waarde, in drie jaar tijd. In 2019 verhoogde de waarde van een Zynga-aandeel met 56 procent. Nochtans heeft het bedrijf intussen minder spelletjes in de portefeuille dan ooit.

Frank Gibeau

Weg van Facebook

Wat is zijn succesformule? Gibeau ontkoppelde vooreerst Zynga bijna volledig van Facebook. Het bedrijf haalt nu slechts een klein beetje van zijn geld uit games op Facebook.

In plaats daarvan zijn stand-alone games gekomen. Die spelletjes kunnen gebruikers op hun eigen computer spelen. Words With Friends bestaat nog steeds, maar ook Zynga Poker en Merge Dragons! zijn u misschien niet onbekend.

Zynga heeft enkele investeringen gedaan om op dit punt te komen. Zo kocht het bedrijf meerderheidsbelangen in Small Giant Games voor 560 miljoen dollar en in Gram Games voor 250 miljoen dollar. Er zit nog 1,5 miljard dollar in de portefeuille om extra investeringen een kans te geven. Om geld te verdienen, deed Zynga een leaseback-deal van zijn kantoren in San Francisco.

‘Spelen op elk platform’

Twee andere strategieën zijn cruciaal geweest voor de comeback van Zynga. Het bedrijf bouwt nu uitsluitend games die geschikt zijn voor ‘platformtransitie’. Games moeten speelbaar zijn op elk platform, volgens Gibeau. Of het nu broodroosters, koelkasten of smartphones zijn, ’transitie is uw vriend’ is de slogan van alle ontwikkelaars bij Zynga.

Daarnaast had Zynga niet minder dan 120 projecten toen Gibeau erbij kwam. Dat is nu gereduceerd tot een twaalftal. Acquisities die bekende merken meebrengen, zoals Harry Potter of Star Wars worden afgewisseld met eigen werk. Ook investeerde Zynga meer in de Aziatische markt.

Analisten zijn vol lof over de turnaround die topman Gibeau kon verwezenlijken. ‘Hij heeft Zynga weer op de kaart gezet.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20