‘Farmville’-maker Zynga legt 2 miljard op tafel voor Turks gamebedrijf, en Belgen profiteren mee

Zynga rondde maandag zijn grootste overname ooit af en kocht het Turkse gamebedrijf Peak Games, bekend van de smartphonegames ‘Toy Blast’ en ‘Toon Blast’, voor 1,8 miljard dollar (1,6 miljard euro). Het Antwerpse fonds Hummingbird Ventures houdt er 250 miljoen euro aan over, schrijft De Tijd.

Zynga, dat in een lang vervlogen tijd naam maakte met de ontwikkeling van Facebook-games als ‘Farmville’ en ‘Zynga Poker’, raakte de jongste jaren een beetje in de vergetelheid. De populariteit van Facebook is de afgelopen jaren stevig gedaald na een rist privacyschandalen en dat heeft ook Zynga geen goed gedaan. De inkomsten gingen zo sterk naar beneden dat het bedrijf vier jaar geleden amper nog winst maakte.

Maar sinds maandag is het bedrijf helemaal terug van weggeweest. Met de overname van de populaire smartphonegames ‘Toy Blast’ en ‘Toon Blast’, waar u gekleurde blokjes moet wegklikken en combinaties van kleuren moet zien te vormen, verovert het weer een plaats in de gamewereld. Zynga heeft 1,8 miljard dollar over voor de games, 900 miljoen in cash en 900 miljoen in aandelen. De gamedesigner krijgt 100 procent van Peak in handen.

Jan Jambon

Sinds het succes van ‘Angry Birds’, waar u vogels op een hoop varkens moet katapulteren, zijn smartphonegames het nieuwe walhalla. Latere spellen als ‘Flappy Bird’ en ‘Fruit Ninja’ brachten ongeveer een miljard per jaar op. Zelfs het serieuzere ‘Wordfeud’, een online versie van Scrabble, kan nog op 20.000 dollar per maand rekenen.

Ook Zynga waagde al zelf zijn kans met ‘Wonka’s World of Candy’, maar dat was geen groot succes. ‘Toy Blast’ en ‘Toon Blast’ zijn allebei goed voor 12 miljoen dagelijkse gebruikers en 1 miljard dollar inkomsten per jaar. Zelfs Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) is fan. Hij zat ooit ‘Toon Blast’ te spelen tijdens het debat over zijn regeerverklaring.

Maar ondertussen is niet alleen maar de telefoon van tel. Alles is tegenwoordig ‘slim’, van broodroosters tot koelkasten, en Zynga wil elk spel speelbaar maken op elk platform. ‘Transitie is uw vriend’, klinkt het sinds 2016.

België

De deal vindt ook weerklank in België. Het Antwerpse durfkapitaalfonds Hummingbird Ventures, geleid door de zoon van voormalig Vlaams minister-president Luc Van Den Brande, had 15 procent van Peak in handen. Dat is goed voor een belang van 276 miljoen dollar (248 miljoen euro) volgens De Tijd. De oorspronkelijke inleg was 4,8 miljoen dollar, wat dus niet slecht verdiend is.

Hummingbird is gespecialiseerd in technologiebedrijven in opkomende landen zoals Turkije, het Midden-Oosten of India. Het stapte tien jaar geleden in Peak. Het heeft ook belangen in onder andere de Britse maaltijdkoerier Deliveroo en het Gentse techbedrijf Showpad.

Het is al de tweede keer dat Zynga een deel van Peak Games overneemt. In 2017 kocht het al een online kaartspel voor 100 miljoen dollar.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20