FANC gaat radioactief afval bovengronds bergen: “We moeten een oplossing vinden die veilig is op die lange termijn”

Het FANC, de nucleaire waakhond, heeft officieel toestemming gegeven voor de constructie van een nieuwe bovengrondse faciliteit in Dessel. Die faciliteit zal dienen als bergplaats voor laag- en middelactief radioactief afval. Sigrid Eeckhout, woordvoerster van de NIRAS, de beheerder van nucleair afval, geeft meer duiding.


Beluister hier het volledige interview met Sigrid Eeckhout.


In het nieuws: Dessel krijgt een gloednieuwe faciliteit om kernafval in op te bergen.

  • “We spreken hier over laag- en middelactief kortlevend afval. Dat betekent dat dit afval zo een 300 jaar een gevaar kan vormen voor mens en milieu. Dus we moeten daarvoor een oplossing vinden die veilig is op lange termijn”, zo legt Sigrid Eeckhout, woordvoerster van de NIRAS, de Nationale Instelling voor Radioactief Afval en verrijkte Splijtstoffen, uit.
  • “Meer dan twintig jaar geleden hebben we de vraag gesteld aan de Belgische gemeenten, wie met ons in dialoog wil gaan om naar een oplossing te zoeken. Onder andere de gemeente Mol en Dessel hebben zich vrijwillig aangediend en we hebben partnerschappen opgestart. Dan heeft in 2006 de regering gekozen voor een oppervlakteberging in de gemeente van Dessel”, vertelt Eeckhout.

Het proces: 17 jaar duurde het voor de bouw van de nieuwe installatie volledig werd goedgekeurd.

  • “Er zijn natuurlijk al een heel aantal stappen gezet tussen 2006 en nu. Het is de een eerste keer dat een dergelijke installatie gebouwd wordt in België. We hebben ook een heel proces moeten doorlopen met Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle om de nodige vergunningen te krijgen, waaronder een omgevingsvergunning”, zegt Eeckhout.
  • “We hebben al volledig de randinfrastructuur klaar voor bijvoorbeeld de toegangscluster, waar een administratief gebouw en technische gebouwen zijn voor de controle. We hebben al een fabriek gebouwd om de betonnen kisten te maken waarin het afval dan zal verpakt worden. We hebben ook een installatie in een andere fabriek gemaakt waar dat afval in die betonnen kisten zal terechtkomen en opgevuld worden met mortel.”

(ns)

Meer