Families achter Dr. Oetker splitsen concern op

Na jaren van onenigheid over de strategie voor het Duitse concern Dr. Oetker, is door de stichtende familie, een van de rijkste van Duitsland, beslist om de groep op te splitsen in twee onafhankelijke groepen.

Dat werd donderdag bekendgemaakt in een persbericht. “Met deze beslissing nemen de eigenaren hun verschillende ideeën over het management en strategie van de Oetker Group in rekening”, staat te lezen. “De overeenkomstige scheidingsovereenkomst voor de bedrijven is ondertekend door alle eigenaren.”

Alfred, Carl Ferdinand en Julia Johanna Oetker nemen samen onder meer wijndochter Henkell & Co. over, naast de bakkersproducten van Martin Braun, de chemiefabriek Budenheim en enkele hotels en de kunstverzameling van August Oetker.

Het deel met de levensmiddelen zoals pizza’s en pudding, dat ook de grootste omzet vertegenwoordigt, en de bieren van Radeberger blijven in handen van Richard en Philip Oetker, Rudolf Louis Schweizer, Markus von Luttitz en Ludwig Graf Douglas.

De splitsing, die geen gevolgen heeft voor de werkgelegenheid, zou nog later dit jaar worden gefinaliseerd.

“Puddingkoning”

Het gaat om de nakomelingen van één van de grootste Duitse ondernemers in de naoorlogse periode, Rudolf August Oetker. De “puddingkoning” overleed in 2007 op 90-jarige leeftijd.

In 1941 deed de latere patriarch op 25-jarige leeftijd zijn intrede in het bedrijf, als erfopvolger van zijn bijna gelijknamige grootvader, August Oetker, die het bedrijf in 1891 stichtte. Rudolf August kreeg in 1944 de volledige verantwoordelijkheid, nadat onder meer zijn moeder en zijn stiefvader in een bombardement van de Tweede Wereldoorlog omkwamen.

In minder dan een halve eeuw bouwde hij Oetker wereldwijd tot een “puddingimperium” uit. Maar er was ook een schaduwzijde. In 2013 onthulde onderzoek dat betaald was door de familie dat de “puddingkoning” een Nazi was die het Hitlerregime steunde.

Na het overlijden van Rudolf August Oetker werd de familie verscheurd door ruzie en jaloezie. Het aangekondigde pact en de boedelscheiding moeten daar nu een einde aan maken.

Meer
Yves Labeeu
Lees meer...
Markten