Nestlé, Coca-Cola, etc… we danken het allemaal aan apothekers

Het is algemeen geweten dat Coca-Cola in het laatste kwart van de negentiende eeuw werd geboren in het laboratorium van de Amerikaanse apotheker John Pemberton, maar veel minder bekend is dat ook andere collega’s in verschillende werelddelen een belangrijke bijdrage hebben geleverd tot de internationale voedingsindustrie en producten op de markt brachten die later tot absolute wereldmerken, zoals Nestlé of Oetker, zouden uitgroeien. Dat schrijft journalist Rutger Vahl in de publicatie TPO Magazine.John Pemberton promootte zijn uitvinding als een verfrissende, opwekkende en versterkende sodadrank. Collega-apotheker Asa Candler zou na de dood van Pemberton van Coca-Cola een absoluut succesproduct maken.

Dat was echter ook het geval met apotheker Caled Bradham, die in het begin van de twintigste eeuw Pepsi-Cola, die het enzym pepsine bevatte, als een kalmerend middel voor de maag op de markt bracht. Naast de latere mastodonten Coca-Cola en Pepsi-Cola werden echter ook andere dranken zoals Dr Pepper, Royal Crown Cola en Canada Dry door apothekers op de markt gebracht.

Soda-fonteinenHet was volgens Rutger Vahl echter geen toeval dat apothekers aan de basis lagen van deze producten. Hij wijst erop dat het beroep van apotheker weliswaar al een lange geschiedenis had, maar nog niet echt ontwikkeld was. Het vak werd volgens Vahl meestal in de praktijk geleerd en pas halverwege ontstonden de eerste gespecialiseerd opleidingen.

Ook het aanzien van het beroep bleef nog bijzonder beperkt. De apotheek van de negentiende eeuw kon ook best vergeleken worden met een drogisterij, die nog een hele reeks andere producten verkocht. Ook bronwater behoorde vaak tot het aanbod en nadat het mogelijk was geworden om koolzuur aan water toe te voegen, werd meestal zelfs een bar met diverse soda-fonteinen ingericht.

DropOok in Europa werd geëxperimenteerd met koolzuurhoudende limonades, maar de apothekers zouden er vooral succes boeken in de voedingssector. Onder meer verwijst Vahl naar de Engelse apotheker George Dunhill, die als eerste drop op de markt bracht.

Andere apothekers die hun naam aan grote wereldconcerns zouden geven zijn Heinrich Nestlé en August Oetker. Nog andere collega’s, zoals Carl Paul Beiersdorf of Hans Schwarzkopf, zouden belangrijke namen worden in de cosmetica-industrie.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20