Familie Agnelli betaalt bijna 1 miljard euro extra belastingen; vergelijk met Italiaanse fiscus

In Italië zal de familie Agnelli, de grootste aandeelhouder van de autogroep Stellantis, een bijkomende fiscale heffing van bijna 1 miljard euro betalen. Daarover heeft de familie met de Italiaanse belastingdienst een akkoord gesloten. De bijkomende heffing heeft betrekking op een onderzoek van de Italiaanse fiscale autoriteiten naar de activiteiten van de holding Exor, die de zakelijke belangen van de familie Agnelli beheert.

De Italiaanse fiscus was een onderzoek gestart naar de fusie die de Italiaanse holding zes jaar geleden met zijn Nederlands dochterbedrijf had doorgevoerd. Daarbij werd de wettelijke zetel van de Italiaanse groep naar Nederland overgeheveld.

Vrijstelling

Bij die operatie deed Exor beroep op een mogelijkheid voor een fiscale vrijstelling waardoor bijna alle vermogenswinsten uit de berekening van de exitheffing konden worden geweerd.

De Italiaanse belastingdienst oordeelde echter dat deze vrijstelling in dit geval niet mocht worden toegepast en eiste dat de heffing alsnog zou worden betaald. De Nederlandse Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) had bij de overkomst van Exor al te kennen gegeven dat de Europese regelgeving rond belastingontwijking nog steeds veel te slap was.

Er is over het dispuut tussen de partijen nu een vergelijk gevonden. Daarbij betaalt Exor een heffing van 746 miljoen euro. De vennootschap Giovanni Agnelli, die Exor controleert, zal eveneens een bedrag van 203 miljoen euro betalen om het dispuut met de Italiaanse fiscus te regelen.

Geen schuldbekentenis

Exor merkt in een commentaar op de regeling echter op dat de Italiaanse autoriteiten aan de holding geen boete hebben opgelegd. Bovendien wordt benadrukt dat uit de overeenkomst niet mag worden afgeleid dat de holding de interpretatie van de belastingdienst aanvaardt.

Exor beklemtoont daarbij ervan overtuigd te blijven bij de operatie alle wettelijke voorschriften te hebben gevolgd. Ook Giovanni Agnelli benadrukt geen regels te hebben overtreden en beklemtoont tot een schikking te hebben besloten om de tijd en de kosten van een groot belastinggeschil te vermijden.

De portefeuille van Exor omvat naast Stellantis onder meer aanzienlijke belangen in autobouwer Ferrari, herverzekeraar PartnerRe, schoenenfabrikant Christian Louboutin en de Italiaanse voetbalclub Juventus Turijn.

De vennootschap Giovanni Agnelli heeft een belang van 52 procent in Exor. De vennootschap is genoemd naar Giovanni Agnelli, de oprichter van de Italiaanse autobouwer Fiat.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20