Faillissement of doorstart? FNG komt vrijdag met het antwoord

FNG, het moederbedrijf van onder meer Brantano, onderhandelt met investeerders over een mogelijke doorstart. Maar ook een faillissement behoort tot de opties.

Opschudding bij Brantano woensdagochtend. Al het personeel kreeg in zijn mailbox een loonfiche, iets wat ze normaal pas op het einde van het jaar krijgen. In de loonfiche stonden al hun gegevens vanaf het begin van het jaar tot nu. Velen dachten dus dat FNG naar een faillissement toe werkte en legden het werk neer. ‘Wij willen antwoorden, en liefst vandaag nog’, klonk het.

‘Het was een vervelende vergissing’, zegt woordvoerder Gunther De Backer. ‘In de scenario’s die nu worden bekeken voor FNG, wordt ook rekening gehouden met een faillissement. Daarom vroegen we aan SD Worx een simulatie van wat er dan zou gebeuren en door een fout zijn de loonfiches in iedereen zijn mailbox terechtgekomen. Maar dat was niet de bedoeling.’

‘Nieuw geld op komst’

FNG onderzoekt nu vijf pistes: de instap van een investeringsfonds, de omzetting van obligaties in aandelen, de verkoop van enkele voorraden, de verkoop van een aantal merken of dus een faillissement. ‘We zijn in volle onderhandeling en er ligt een scenario op tafel waarbij we nieuwe middelen krijgen. Vrijdag kunnen we daar meer over zeggen’, zegt De Backer.

FNG is dringend op zoek naar extra geld nu de banken hebben besloten hebben geen leningen meer te verschaffen. Het bedrijf zat eind 2019, nog voor de coronacrisis, 734 miljoen euro in de schulden en leed een verlies van 300 miljoen euro.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20