Facebookregels rond haatberichten gelden niet voor invloedrijke politici

Het management van Facebook in India werd er door werknemers over geïnformeerd dat een prominent Indiaas politicus via verschillende accounts haatberichten rondstuurde en tot geweld tegen moslims in het land opriep. Maar niemand in het management die iets deed.

T. Raja Singh, een lid van de regerende hindoe-nationalistische Bharatiya Janata Partij (BKP) van premier Narendra Modi, overtrad de regels van het sociale netwerk. Hij noemde moslims ‘landverraders’ en riep op om ze te executeren en hun moskeeën te vernietigen. Werknemers van het sociale medium gaven Raja Singh het label ‘gevaarlijk individu’ mee. Ze vroegen om de man levenslang van Facebook te verbannen. Maar het topmanagement van het bedrijf keek de andere kant op. Men weigerde het account te blokkeren. Omdat men bang was dat men inkomsten zou verliezen in wat voor Facebook ’s werelds grootste markt is. Singh, die op zowel Facebook als Instagram honderdduizenden volgers heeft, werd geen strobreed in de weg gelegd.

India is Facebooks grootste markt

Het is niet de eerste keer dat Facebook in India in een negatief daglicht wordt geplaatst. Ook vorig jaar doken in de aanloop naar de verkiezingen in het land problemen op met betrekking tot de verspreiding van ‘fake news’. Maar wanneer de boosdoeners mensen uit de regerende meerderheid zijn, knijpt men liefst een oog dicht. Kwestie van de zakelijke toekomst in Facebooks grootste markt wereldwijd niet te hypothekeren

Nu geweld tussen verschillende kasten en sekten in ’s werelds dichtbevolkte democratie steeds verder oplaait, maakt bovenstaand relaas nogmaals duidelijk hoe het bedrijf van Mark Zuckerberg steeds minder geneigd lijkt om doortastende maatregelen tegen haatberichten te nemen. Omdat dit de maximalisering van hun winsten in het gedrang brengt. Verder wil men de belangrijkste politici en regerende meerderheid in het land niet voor het hoofd stoten.

36-jarige miljardair in een kantoor beslist wat kan en wat niet

In de Wall Street Journal geeft Facebookwoordvoerder Andy Stone toe dat het lokale management de top in de VS waarschuwde voor de politieke gevolgen mocht T. Raja Singh als een ‘gevaarlijk individu’ worden weggezet. Het bedrijf ‘onderzoekt nog steeds of een publicatieverbod voor de man wel gerechtvaardigd is’. 

Krankzinnig genoeg wordt wat 3 miljard mensen in de wereld al dan niet te zien krijgen in hun tijdlijn nog altijd beslist door een 36-jarige Amerikaanse miljardair in een kantoor in Menlo Park (Californië), die niet kan worden ontslagen, noch kan worden weggestemd.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20