Facebook zet een stap achteruit en twee… achteruit

Er gaat geen dag meer voorbij zonder dat Facebook ergens in een schandaal wordt genoemd.

Wie gelooft die mensen nog? Het was een slagzin die toenmalig CD&V-topman Yves Leterme aangereikt kreeg door journalist Paul Vandendriessche en die in de verkiezingsdebatten van 2004 dodelijk bleek voor de Paarse coalitie van Guy Verhofstadt. Diezelfde zin duikt nu ook steeds vaker op wanneer het over Facebook gaat.

Kan Zuckerberg even opstappen?

Een groep investeerders (waaronder een aantal pensioenfondsen en openbare instellingen) heeft Facebookbaas Mark Zuckerberg woensdag opgeroepen om op te stappen als voorzitter van de raad van bestuur van het sociale netwerk. Volgens hen is dat nodig om het imago van het bedrijf dringend op te poetsen, voor zover dat nog mogelijk is. Maar de kans dat dit gebeurt is zo goed als zero, vermits Zuckerberg 59,9% van alle stemrecht heeft en zo de absolute controle over zijn raad van bestuur.

De investeerders klagen over de talrijke schandalen waarin Facebook is gemengd, van de recente hacking van 29 miljoen gebruikers (waarvan een aantal miljoen in Europa) tot het aanzetten tot geweld in Myanamar en het misleiden van adverteerders in wat betreft de videoweergaven van reclames op de site. 

Volgens de investeerders wordt het dan ook hoog tijd om in te grijpen vooraleer nog meer reputatieschade wordt geleden en er van overheidswege moet worden opgetreden. Volgens een aantal onder hen brengt Facebook ook de Amerikaanse democratie in gevaar.

De Portal: geen reclame, maar toch…

Dan is er nog de lancering vorige week van Portal, het eerste belangrijke hardwareproduct van Facebook.  Het gaat om een slimme speaker die alles wat u in huis doet hoort en ook filmt. 

Om gebruikers ervan te overtuigen dat de Portal veilig is, werd een knop toegevoegd die de camera kan afsluiten, worden de video-oproepen versleuteld met encryptie-software en beschikt het toestel ook over een camerabedekking. Verder wist het bedrijf te melden dat de gegevens die door de Portal worden opgeslagen niet zouden worden gebruikt  om gebruikers van nog meer reclame te voorzien. Maar woensdag veranderde Facebook het geweer van schouder en meldde het bedrijf dat de gegevens wel degelijk gebruikt zullen worden om mensen op andere onderdelen van het bedrijf (Messenger bijvoorbeeld of straks ook Instagram, Whatsapp..?) met reclame te bestoken.

Adverteerders werden om de tuin geleid met valse cijfers

Tenslotte werd woensdag bekend dat een groep adverteerders een rechtszaak tegen Facebook is gestart omdat het bedrijf problemen met het meten van videoweergaven zou hebben geminimaliseerd. Zo kregen adverteerders te horen dat hun video’s tot 190% vaker waren bekeken dan dat in werkelijkheid het geval was. Facebook wist daarvan, zeggen die adverteerders nu, maar Zuckerberg en co zouden de feiten hebben verdraaid opdat klanten op basis van foute informatie advertentieruimte zouden blijven kopen.

Twitter en Apple nemen wel maatregelen

Andere techbedrijven lijken de chaos bij Facebook aan te grijpen om pro-actief op te treden. Twitter maakte deze week een archief toegankelijk met 10 miljoen tweets van buitenlandse nepaccounts en kondigde tevens aan dat het voortaan zichtbaar gaat maken welke tweets worden verwijderd omdat ze ingaan tegen de regels van de microblogsite. Tot nog toe werden die tweets verwijderd, zonder meer.

Ook Apple kondigde aan een portaal te zullen lanceren dat gebruikers toelaat te weten welke gegevens het bedrijf over hen in bezit heeft. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20