Facebook schopt Zwarte Piet eruit door beleidsaanpassing

Een volledig zwartgeschminkte Zwarte Piet, daar mag geen foto meer van op Facebook. Dat meldt het sociale medium na een beleidswijziging. Een roetvegenpiet mag wel nog.

Bij ons is het een jaarlijkse discussie, maar bij Facebook gaat de beleidsaanpassing natuurlijk breder. Concreet past de nieuwe maatregel in een breder beleid rond discriminerende stereotypen van over de hele wereld. Zwarte Piet in blackface hoort daar bij, oordeelt het bedrijf van Mark Zuckerberg nu.

‘We hebben gekeken naar verschillende perspectieven en we spraken met meer dan 60 organisaties en experten van over de hele wereld, onder wie mensenrechtenspecialisten en activisten’, staat te lezen in de persbriefing. Opvallend: daar zaten geen Belgen of Nederlanders bij. Concreet wil dat zeggen dat meldingen van Zwarte Piet op Facebook of Instagram zullen leiden tot verwijdering van de foto. Het gaat dus niet om een automatisch algoritme.

Blackface

Specifiek vindt Facebook Zwarte Piet wel degelijk onder blackface vallen en dat ‘is wereldwijd een onderdeel van een doorlopende geschiedenis van dehumanisering en ontzegde burgerrechten’, klinkt het.

Ondanks het gebrek aan Belgen en Nederlanders in de commissie, lijkt Facebook er zich wel van bewust dat niet iedereen het met die redenering eens zal zijn. Commentaar staat vrij, maar het gaat om een ‘principiële kwestie’, luidt het.

Beelden delen van Zwarte Piet in een nieuwscontext zal wel nog mogen, net zoals discussie over Zwarte Piet, benadrukt het bedrijf. En wie ooit een foto heeft gedeeld van een schoolkind op schoot van een volledig Zwarte Piet, moet niet vrezen voor zijn account. Bij melding, wordt de foto gewoon verwijderd. Herhaaldelijk in de fout gaan, kan u uiteindelijk wel uw account kosten.

Joodse stereotypes

Het gaat Facebook uiteraard niet alleen om Zwarte Piet, ook andere stereotypes kunnen niet meer. Schadelijke berichten over joden zullen ook verwijderd worden, bijvoorbeeld. Het gaat hem dan specifiek om foto’s die het idee dat joden lid uitmaken van belangrijke organisaties en zo de wereld besturen, bijvoorbeeld. Dat is antisemitisme en dat mag vanaf vandaag expliciet niet meer.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20