Facebook, Google & co zijn ‘een paradijs’ voor pedofielen

Grote internetgroepen zoals Facebook, Google en Snapchat zijn in wezen biotopen die aan pedofielen vrij spel geven om kinderen seksueel te misbruiken. Dat heeft Simon Bailey, hoofd kinderbescherming van de Britse National Police Chiefs’ Council, tegenover ITV News gezegd.Volgens Bailey doen de betrokken bedrijven veel te weinig inspanningen om hun platformen tegen het risico op kindermisbruik te beschermen.Hij waarschuwde dat de bedreiging van online seksuele predatoren met een ongekende snelheid toeneemt.

Toename

“Daarbij worden kinderen aan een reëel risico blootgesteld,” aldus Bailey. “Deze bedrijven laten onze jongeren in de steek. Er wordt weliswaar enige vooruitgang geboekt, maar de gedane inspanningen gaan lang niet ver genoeg.””Deze bedrijven maken gigantische winsten. Toch worden onvoldoende inspanningen gedaan om te vermijden dat kinderen het slachtoffer van online misbruik zouden kunnen worden. Te weinig maatregelen worden genomen om chatrooms voor kinderen veilig te maken.””Tevens worden onvoldoende initiatieven opgezet om aanstootgevende beelden te verwijderen. Fundamenteel kan worden gesteld dat de internetbedrijven kindermisbruik toelaten en mogelijk maken.”De Britse krant The Times wijst erop dat de meldingen van online kindermisbruik een sterke toename kennen. Uit cijfers van de Britse overheid blijkt dat het aantal meldingen de voorbije vier jaar een stijging met 700 procent heeft gekend. De krant zegt zelf op YouTube en Facebook het voorbije jaar geregeld pedofiele content te hebben aangetroffen.

Arrogantie

Beide bedrijven hebben al wel aangegeven te investeren in artificiële intelligentie en menselijke moderatoren om ongepaste content te verwijderen. Simon Bailey zegt echter dat de internetbedrijven de plicht hebben om sneller en scherper te reageren.Deze ondernemingen hebben volgens hem de morele en sociale verantwoordelijkheid hun platformen veilig te houden.Robert Hannigan, voormalig hoofd van de Britse inlichtingendienst Government Communications Headquarters (GCHQ), waarschuwde dat de autoriteiten uiteindelijk sanctionerend zullen optreden indien niet snel een geloofwaardige verandering wordt gerealiseerd.“Deze ondernemingen zijn machtiger dan vele regeringen,” aldus Hannigan. “Ze weerspiegelen idealisme en commerciële realiteit, maar ook arrogantie. Soms lijken deze bedrijven zich boven de democratie verheven te voelen.”Facebook en Google benadrukken een zerotolerantie te hanteren tegenover kindermisbruik. Snapchat voert aan dat veiligheid een absolute topprioriteit is. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20