Exxon breekt opvallend record: nog nooit maakte westers oliebedrijf zoveel winst

De Amerikaanse oliegigant Exxon Mobil Corp tekende in 2022 een winst van 56 miljard dollar op. 

Waarom is dit belangrijk?

Het voorbije jaar zagen oliebedrijven wereldwijd hun inkomsten flink stijgen, mede door de oorlog in Oekraïne en de naweeën van de COVID-pandemie. Die winsten werden veelal gebruikt om de dividenden voor aandeelhouders te verhogen en om meer te investeren in olie-infrastructuur. Maar daardoor konden zij meteen rekenenen op een hoop kritiek van overheden die beweren dat de industrie misbruik maakt van een crisissituatie.

De essentie: Omgerekend verdiende Exxon elk uur zo’n 6,3 miljoen dollar in 2022. Dat is een record voor een westers oliebedrijf.

  • De winsten zijn te danken aan “een combinatie van sterke markten, sterke verwerkingscapaciteit, sterke productie en zeer goede kostencontroles”, zei Exxons chief financial officer Kathryn Mikells tegen Reuters
  • Exxon produceerde dit jaar gemiddeld 3,8 miljoen vaten olie per dag, ongeveer 4 procent van alle olie die wereldwijd gebruikt wordt. Vorig ja
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer