“Als je een buitenlandse mogendheid toestaat strengere handelsbeperkingen aan je belangrijkste tech-bedrijven op te leggen, dan lever je soevereiniteit in”, zo concludeert China-deskundige Sanne van der Lugt na de Amerikaanse druk op chipmachinefabrikant ASML om geen cruciale technologie meer naar China uit te voeren. Peking reageert intussen gepikeerd op de démarche van Washington.
In het nieuws: Dat de Amerikaanse veiligheidsadviseur Jake Sullivan persoonlijk tussengekomen is om de Nederlandse exportvergunning voor sommige ASML-machines aan China te laten intrekken, valt bij de Chinese regering niet in goede aarde.
- China noemt de Amerikaanse inmenging een daad van “hegemonie” en “pesterij”.
- Wang Wenbin, een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, dringt er bij Nederland op aan om “onpartijdig te zijn, de marktprincipes en de wet te respecteren, praktische maatregelen te nemen om de gemeenschappelijke belangen van beide landen en hun bedrijven te beschermen én de stabiliteit van internationale toeleveringsketens te handhaven”.

Soevereiniteit
Bovendien: Ook in Nederland zelf worden vragen gesteld. Het persbureau Bloomberg meldde dat de Nederlandse regering Jake Sullivan rechtstreeks doorverwees naar ASML zelf. Een compleet verkeerd signaal, vindt China-deskundige Sanne van der Lugt, ook politica voor het pro-Europese Volt.
- “Als je een buitenlandse mogendheid toestaat strengere handelsbeperkingen aan je belangrijkste techbedrijven op te leggen, dan lever je soevereiniteit in”, zo schrijft ze in een druk becommentarieerde bijdrage op LinkedIn.” Dan geef je het signaal af aan alle landen met een moeilijke relatie met de VS dat zij beter geen Nederlandse technologie kunnen kopen als er een alternatief is.”
- Ze wijst op nog een tweede kwalijke gevolg. Dit kan China inspireren om volop zelf de technologie in kwestie te gaan ontwikkelen. “Daardoor zal ASML veel eerder een geduchte Chinese concurrent tegenover zich zien staan dan zonder sancties het geval geweest zou zijn. Eerder loonde het totaal niet om zelf deze technologie te ontwikkelen, nu is het noodzakelijk voor China en maken de kosten niet meer uit.”
Zoom out: Het is niet uitgesloten dat de geopolitieke tech-oorlog zich gaat uitbreiden naar andere domeinen. China kan Europa makkelijk van hetzelfde laken een broek geven, omdat het leverancier is van zeldzame aardmetalen. Van der Lugt: “Nu is het wachten op het eerste Europese defensiebedrijf dat geen gallium of germanium van China meer kan krijgen.”