Het voorbije jaar heeft Schotland met de uitvoer van whisky 4,5 miljard pond inkomsten gegenereerd. Dat betekende een stijging met 19 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van de Scotch Whisky Association (SWA).
De cijfers tonen volgens analisten dat de sector zich verder herstelt van de impact van de uitbraak van de coronapandemie en de invoertarieven die door de Verenigde Staten werden geïntroduceerd.
Groeimarkten
Tegenover het niveau van drie jaar geleden, voor de uitbraak van de coronapandemie, is er echter nog altijd sprake van een daling met 8 procent. De sectororganisatie waarschuwt dat de aanhoudende belemmeringen op de internationale handel, de blijvende knelpunten in de toeleveringsketen en een inflatoire druk de sector met uitdagingen blijven confronteren.
In volumes realiseerde de Schotse whisky vorig jaar een omvang van 1,38 miljard flessen van 70 centiliter. Dat betekende een stijging met 238 miljoen flessen tegenover het jaar voordien. Ook tegenover drie jaar geleden, voor de uitbraak van de coronapandemie, was er sprake van een toename met 73 miljoen flessen.
De groei werd het voorbije jaar vooral gedreven door verkopen in Asia-Pacific en Latijns-Amerika, waar een stijging met respectievelijk 21 procent en 71 procent werd geregistreerd. Opkomende markten – zoals India, Brazilië en China – toonden een sterke toename.
Verenigde Staten
De Verenigde Staten blijven voor de Schotse whisky de belangrijkste afzetmarkt. Daarbij werd een omzet van 789,8 miljoen pond gerealiseerd. Dat betekende een stijging met 8 procent tegenover het jaar voordien.
Nochtans werd de sector het eerste kwartaal van het jaar nog geconfronteerd met Amerikaanse invoerheffingen van 25 procent op bepaalde categorieën Schotse whisky.
Frankrijk eindigde op de tweede plaats met een afzet van 386,6 miljoen pond. De sector boekte daarbij tegenover het jaar voordien een groei met 3 procent. De top tien bestaat verder uit Taiwan, Singapore, China, Letland, Duitsland, India, Japan en Spanje.
Wanneer echter naar volumes wordt gekeken, eist Frankrijk met 176 miljoen flessen de eerste plaats op. India staat hier op de tweede plaats met 136 miljoen flessen, gevolgd door de Verenigde Staten, Brazilië, Japan, Spanje, Mexico, Duitsland, Polen en Rusland.
(lb)