Expats moeten kosten Saudische economisch hervormingen dragen

De economische hervormingen die in Saudi-Arabië worden doorgevoerd, zullen de volgende jaren een belangrijke impact hebben op de consumptiebudgetten van de lokale populatie. Die waarschuwing staat in een rapport van het bureau Al Rajhi Capital. Gewaarschuwd wordt dat de bestedingen van de consumenten in Saudi-Arabië tot eind dit decennium nagenoeg status-quo zullen blijven.

Er wordt daarbij in totaal met een beperkte groei van 3,8 procent tot 977 miljard riyal of nagenoeg 211,64 miljard euro gerekend. Gewaarschuwd wordt tevens dat vooral de bestedingen van de expats hard zullen worden geraakt.

Vision 2030

“Wanneer geen hervormingen zouden worden doorgevoerd, zouden de totale consumentenbestedingen tegen eind dit decennium met 9 procent tot 1.025 miljard riyal zijn opgelopen,” wordt in het rapport van Al Rajhi Capital naar voor gebracht. “De Saudische regering heeft de voorbije maanden een aantal maatregelen genomen die hun impact op de bestedingen zullen laten voelen.”

Onder meer wordt door de onderzoekers gewezen op de introductie van een btw-heffing en een expatbelasting. Daarnaast zijn ook de prijzen van elektriciteit en benzine opgetrokken. Nog een aantal andere heffingen werden ingevoerd.

“Ondanks de daling in de consumentenbestedingen die mag worden verwacht, zal wellicht blijken dat de meeste Saudische huishoudens gespaard zullen blijven van de impact van de doorgevoerde hervormingen,” benadrukt Al Rajhi. “Geraamd mag worden dat 70 procent van de Saudische gezinnen alvast tot het einde van dit decennium gespaard zullen blijven.”

“Dat is te danken aan de resultaten van het programma Citizen Account dat door de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman werd ingevoerd om de impact van een aantal besparende maatregelen te verzachten. Deze ingrepen vormen onderdeel van het plan Vision 2030 dat door Salman wordt ingevoerd om de Saudische economie te diversifiëren.”

Buitenlanders

“Bovendien krijgt de armste helft van de Saudische huisgezinnen een bijzondere premie die ruimschoots de negatieve gevolgen van de hervormingen kan compenseren,” betoogt Al Rajhi. “Daarnaast is een vergoeding voorzien die de huishoudens moeten helpen de levenskosten te helpen dekken.”

“Er kan dan ook worden gerekenddat alvast dit jaar 90 procent van de Saudische gezinnen tegen de impact van de hervormingen zal zijn beschermd. Verwacht mag worden dat de bestedingen van de Saudische gezinnen dan ook op een gezond peil zullen blijven. Dat geldt echter niet voor de expats.”

Dankzij de steun van de overheidsprogramma’s zullen de bestedingen van de Saudische huishoudens volgens Al Rajhi tot het einde van dit decennium vermoedelijk met 8,2 procent tot 811 miljard riyal kunnen oplopen. Aangezien buitenlandse residenten niet worden beschermd, zullen hunbestedingen volgens het rapport over dezelfde periode vermoedelijk met 13,5 procent tot 166 miljard riyal teruglopen.

Ook de hogere Saudische inkomens, die niet voor tegemoetkomingen in aanmerking komen, zouden worden getroffen. Deze groep vertegenwoordigt volgens Al Rajhi ongeveer 40 procent van de totale Saudische bestedingen.

Voorspeld wordt verder dat vooral het transport – met onder meer de aankoop van voertuigen – de gevolgen van de hervormingsmaatregelen zal dragen, samen met recreatie en cultuur, de meubelhandel en de restaurants.

Er wordt tevens aangevoerd dat een druk op de marges in de retail tot een consolidatie van de sector zou kunnen leiden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20