Exodus van westerse bedrijven komt hard aan: Moskou kan 200.000 jobs verliezen

De uittocht van westerse bedrijven in Rusland betekent een mokerslag voor de economie van hoofdstad Moskou.

Sergey Sobyanin, burgemeester van Moskou, heeft maandag in een blogpost gezegd dat zeker 200.000 Moskovieten hun baan dreigen te verliezen. Dat zou het gevolg zijn van een massale exodus van westerse bedrijven uit Rusland nadat het Kremlin eind februari besloot buurland Oekraïne binnen te vallen.

Om de klap deels op te vangen, zullen de Russische autoriteiten zo’n 3,36 miljard roebel (37,5 miljoen euro) opzij zetten voor financiële bijstand, laat Sobyanin weten. Dat betekent dus zo’n 187,5 euro aan bijstand per verloren job. 

Volgens CNN Business zouden er al verschillende westerse en lokale bedrijven in Rusland verkocht of gesloten zijn. Hierdoor viel de productie van verschillende goederen zoals bier en wagens bijna compleet stil.

Stimulansen om Russen aan te nemen

Het aantal westerse werkgevers in Moskou valt niet te onderschatten, onderstreept CNN. De Amerikaanse fastfoodgigant McDonald’s, die begin maart al zijn vestigingen in Rusland sloot, zou zeker 62.000 mensen tewerkstellen in het land. Zij zullen hun Russische werknemers wel voor een bepaalde periode blijven betalen.

Het Zweedse IKEA-moederbedrijf Ingka Group zou 15.000 Russische werknemers aanhouden. Het bedrijf liet vorige maand weten aan CNN dat het nog drie maanden lang zijn werknemers in het land zal verlonen.

Voorlopig blijft het dus onduidelijk hoelang de meeste multinationals hun Russische werknemers zullen blijven steunen. Daarom wou Sobyanin een overheidsprogramma lanceren om achtergelaten werknemers te steunen. “Dit programma is bestemd voor werknemers van buitenlandse bedrijven die hun activiteiten tijdelijk hebben gestaakt of besloten hebben Rusland te verlaten,” zei hij tegen CNN.

De Russen zullen via het programma training krijgen en mogelijk zelfs tewerkgesteld worden binnen de openbare sector. Organisaties en bedrijven die nog in Rusland blijven, zullen ook stimulansen krijgen om meer mensen aan te nemen.

Rusland op de rand van faillissement

Ondertussen blijft de Russische economie genadeloos klappen incasseren onder druk van westerse sancties. Het land zou volgens CNN gevaarlijk dicht bij een faillissement staan. Rusland staat momenteel al aan de grens van zijn eerste wanbetaling op buitenlandse schulden in meer dan een eeuw. En dat terwijl het inflatiecijfer van de roebel de hoogte in duikt. Economen verwachten dat het land weldra een zware recessie zal doormaken.

Door de westerse sancties is Rusland de toegang tot ongeveer de helft van zijn deviezenreserves kwijtgespeeld. Het Kremlin wil daardoor andere landen afdwingen om betalingen na te komen met de roebel, en niet met de Amerikaanse dollar. 

Rusland zal tegen 4 mei ook twee obligatiebetalingen moeten ophoesten. Indien het land hier niet in slaagt, zal het officieel in gebreke gesteld worden, weet kredietbeoordelaar Moody’s. Ondertussen blijven Brussel en Washington hevige druk zetten op multinationals om weg te trekken uit Rusland.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20