Tesla moet niet bang zijn voor de Apple Car

Het autoteam van Apple verliest alweer drie van zijn belangrijkste ingenieurs. Dat doet het ergste vermoeden voor de Apple Car, die voor 2025 wordt aangekondigd.

Het lijdt geen twijfel dat Apple de automarkt wil betreden. Sterker nog, er zijn voldoende aanwijzingen dat in het grootste geheim aan een Apple Car wordt gewerkt – of bijna toch. Een gigantisch project voor het techbedrijf, dat naar verluidt al op verschillende hindernissen is gestuit. Bovendien lijkt het erop dat de problemen bij Apple nog niet van de baan zijn. Zo heeft het Amerikaanse bedrijf recent afscheid genomen van drie prominente ingenieurs die betrokken waren bij het elektrische autoproject. Dat meldt het persagentschap Bloomberg.

Vliegende taxi’s

De eerste, Eric Rogers, was hoofd techniek van het radarsysteem van de Apple Car. De tweede, Alex Clarabut, werkte aan de accu’s voor Apple’s elektrische auto. Beiden zouden het bedrijf hebben verlaten om zich aan te sluiten bij Joby Aviation, een startup die werkt aan vliegende taxi’s. Een derde ingenieur volgde naar verluidt de eerste twee.

De exodus bij Apple Car zou te maken hebben met de moeilijkheden die het bedrijf ondervindt bij de ontwikkeling van zijn autonome auto. Je plaats verwerven in een jonge industrie is niet makkelijk, zelfs wanneer men Apple heet en over de nodige middelen beschikt om zo’n project te financieren. Er zijn veel obstakels.

“Een autonome auto kan een enorme nieuwe verkoopkans betekenen voor de techgigant. Denk maar aan de beroemde ‘next big things’. Toch plaagt de perfectionering van die technologie de ingenieurs al jaren. Het zeven jaar oude project wordt gekenmerkt door veelvuldige veranderingen in strategie en verloop, alsmede door rivalen die talent wegkapen”, aldus Bloomberg.

Actief op zoek

Het is niet de eerste keer dat Apple een aantal werknemers die aan zijn elektrische auto werken, ziet vertrekken. Afgelopen juni liepen verschillende belangrijke medewerkers van het Apple Car-team weg, waaronder het hoofd van de robotica-afdeling van de auto en het hoofd van het veiligheids- en regelgevend team.

Dat wil niet zeggen dat de onderneming ontmanteld wordt. Apple heeft niet echt een keuze, gezien de astronomische bedragen die er zeker al in zijn gepompt. Maar het gaat nu actief op zoek naar nieuwe mensen om aan het project te werken.

De uittocht van werknemers waarmee Apple al enige tijd te kampen heeft, zou het project kunnen schaden. De autonome auto van Apple zou dus later kunnen worden uitgebracht dan verwacht. (am/ddw)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20