Executie dreigt voor minstens 100 demonstranten in Iran. “Werkelijke aantal nog veel hoger”, vermoedt mensenrechtenorganisatie

Ten minste 100 demonstranten riskeren op dit moment de doodstraf in Iran, zegt de mensenrechtenorganisatie Iran Human Rights.

Waarom is dit belangrijk?

In Iran is het al lange tijd onrustig, als gevolg van het overlijden van de jonge Mahsa Amini in september. Die werd door de Iraanse politie buitengewoon hardhandig opgepakt, omdat ze haar hoofddoek niet goed zou hebben gedragen. Als de executies uitgevoerd worden, zou het dodental fors oplopen. Volgens de Verenigde Naties zouden al bijna 500 demonstranten zijn gedood, waaronder 64 kinderen.

Het nieuws: De in Noorwegen gevestigde mensenrechtenorganisatie Iran Human Rights zegt dat minstens 100 demonstranten – waaronder zes tienerjongens, waarvan de jongste 15 jaar is – momenteel het risico lopen te worden geëxecuteerd. Dit omdat zij hebben deelgenomen aan demonstraties naar aanleiding van de dood van Mahsa Amini.

  • De organisatie waarschuwde dat dit cijfer slechts een “minimum” is, omdat de meeste families onder druk staan om te zwijgen over het lot van hun geliefden. Het werkelijke aantal zou veel hoger liggen, aldus de organisatie.
  • Veel van de veroordeelden die terechtgesteld dreigen te worden, worden beschuldigd van “Efsad-fil-arz” – wat volgens de mensenrechtenorganisatie “corruptie op aarde” betekent. Een losjes gedefinieerde term die Iraanse rechtbanken vaak gebruiken om terechtstellingen te rechtvaardigen.
  • “Ondanks dat er meer dan 100 dagen zijn verstreken sinds het begin van de landelijke protesten, honderden zijn gedood, duizenden zijn gearresteerd en demonstranten zijn geëxecuteerd, gaat de volksopstand voor echte verandering en het bereiken van fundamentele rechten door,” zei directeur Mahmood Amiry Moghaddam.

De achtergrond: De dood van Jina Mahsa Amini, een 22-jarige Koerdische vrouw, die in september in hechtenis werd genomen door de beruchte Iraanse zedenpolitie, leidde tot een massale golf van protesten in Iran.

  • Volgens Iran Human Rights hebben de veiligheidstroepen de protesten met bruut geweld neergeslagen, waarbij in totaal minstens 476 demonstranten zijn gedood en meer dan 18.000 gearresteerd.
  • Ook de Verenigde Naties slaan alarm: “De oude methoden van de machthebbers werken gewoon niet; in feite maken ze de situatie alleen maar erger. We bevinden ons nu in een volwaardige mensenrechtencrisis.”

Sancties Verenigde Staten: De Biden-regering heeft vorige week nieuwe sancties opgelegd aan de hoofdaanklager in Iran, meerdere functionarissen en een bedrijf dat de ordetroepen in het land ondersteunt. “Wij veroordelen het toenemende gebruik van geweld door het Iraanse regime tegen zijn eigen mensen, die opkomen voor hun mensenrechten”, zegt het ministerie van Financiën in een verklaring.

(evb)

Meer