Excentrieke softwarepionier John McAfee dood aangetroffen in Spaanse cel

De Brits-Amerikaanse softwarepionier John McAfee (75), de bedenker van het gelijknamige antivirusprogramma, is overleden in zijn cel in Barcelona. Dat meldt de Spaanse krant El Mundo woensdagavond en wordt door de Catalaanse justitie aan verscheidene media bevestigd.

Nog maar enkele uren eerder hadden Spaanse rechters beslist dat hij mag worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten in een zaak rond belastingontduiking. Hij werd in oktober 2020 in de luchthaven van Barcelona opgepakt en zat sindsdien vast in afwachting van uitlevering.

Cryptomunten

McAfee zou geen belastingaangiften hebben ingediend over de jaren 2014 tot en met 2018. Ook zou hij bezittingen hebben achtergehouden, waaronder vastgoed, een jacht en een auto.

Volgens de aanklagers van die belastingzaak had McAfee miljoenen dollars verdiend aan het promoten van cryptomunten, het houden van lezingen, adviesopdrachten en aan de verkoop van de rechten van zijn levensverhaal voor een documentaire. Daarover zou hij allemaal geen belastingen hebben betaald.

Hij zou de prijzen van cryptomunten kunstmatig hebben opgedreven door handig gebruik te maken van zijn grote schare volgers op Twitter.

In een recente tweet ontkende McAfee dat hij nog cryptomunten bezat en verklaarde hij dat hij blut was.

Antivirusbedrijf

De al jaren omstreden softwarepionier richtte antivirusbedrijf McAfee op in 1987 en verliet het bedrijf in 1994. In 2010 werd het verkocht aan Intel. Sindsdien leest zijn levensverhaal als een spionagethriller.

De ondernemer kwam in 2012 in het nieuws omdat hij in Belize werd gezocht voor ondervraging in een moordzaak. Hij sloeg op de vlucht naar Guatemala en de Verenigde Staten vroegen toen ook al om zijn uitlevering.

McAfee haalde eveneens meerdere keren de krantenkoppen door zijn mislukte pogingen om mee te doen aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.