Evergrande-waanzin besmet ook andere sectoren in China: elektroketen Suning incasseert beursklap na verlieslatende samenwerking met afbrokkelende vastgoedreus

Chinese beleggers dumpten maandag massaal het aandeel van Suning nadat de retailer een jaarverlies van 7 miljard dollar rapporteerde. Een van de belangrijkste oorzaken: een catastrofale samenwerking met vastgoedramp Evergrande.

Investeerders van Suning.com, een Chinese elektronicaketen, doorstonden deze maand al panische angsten. Het bedrijf rapporteerde vlak voor het Chinese Nieuwjaar een van de grootste jaarverliezen dat een Chinees bedrijf ooit geleden heeft. Suning zou in 2021 maar liefst 43 miljard yuan ofwel 6,8 miljard dollar verlies gedraaid hebben. Een paar dagen later sloten de Chinese beurzen voor de feestperiode.

Maandag opende de beurs in techstad Shenzhen. Beleggers begonnen onmiddellijk aan een koortsachtige uitverkoop. Het aandeel van Suning donderde bijna 10 procent lager, wat in Shenzhen de onderlimiet is die overschreden moet worden om de handel in een aandeel op te schorten. Bij het sluiten van de beurs noteerde het aandeel uiteindelijk 7,2 procent lager.

Maar het kan nog erger: volgens de Japanse krant Nikkei Asia zou zeker de helft van het jaarverlies het resultaat zijn van een samenwerking met Evergrande. Dat is het bedrijf met de meeste schulden ter wereld. Geldschieters van de vastgoedkolos wachten al verschillende maanden op meer dan 300 miljard dollar aan terugbetalingen. Dat is een symptoom van de onhoudbare bouwhonger die de Chinese economie verschillende decennia aanzwengelde.

Bail-out door de overheid, Alibaba en Xiaomi

Toegegeven: het gaat al veel langer heel slecht met Suning. Het aandeel van de retailer zakte op een jaar tijd al met 44 procent. Maar zo erg als dit jaarrapport werd het nooit. 

In 2020 moest Suning een verlies van 4,27 miljard yuan, ofwel 670 miljoen dollar, optekenen. In de eerste negen maanden van 2021 werd al een inkomenstekort van 7,56 miljard yuan, ofwel 1,19 miljard dollar, gemeld. Datzelfde jaar kon het bedrijf een bail-out van 1,4 miljard dollar veiligstellen dankzij fondsen van de lokale overheid en techbedrijven zoals Alibaba en Xiaomi. Die twee bedrijven bezitten ondertussen al een vijfde van Suning.

Het desastreuze jaarrapport van Suning is meteen de derde slechtste winstoproep in de Chinese geschiedenis. Enkel Hainan Airlines (verlies van 10,8 miljard dollar in 2020) en Qinghai Salt Lake Industry (verlies van 7,2 miljard dollar in 2019) deden het ooit slechter, weet Nikkei Asia.

Ellendige samenwerking met Evergrande

Zoals eerder vermeld, valt de helft van het jaarverlies van Suning te wijden aan een ellendige samenwerking met Evergrande. De joint venture Shenzhen Hengning Business Development, waarvoor Suning samenwerkt met Evergrande-tak Hengda Real Estate, zou een jaarverlies van 10,3 miljard yuan, ofwel 1,6 miljard dollar, zien. 

Het aandeel van Suning in de joint venture werd in 2020 geschat op iets meer dan dat bedrag met 10,8 miljard yuan, ofwel 1,7 miljard dollar. In 2017 investeerde Suning nog eens 20 miljard yuan in Hengda, weet Asia Nikkei. De samenwerking zou zich richten op het uitbouwen en opereren van handelszaken en winkelcentra onder het vaandel van Suning.com. Dat verliep dus minder vlot dan gedacht. Evergrande heeft dan ook de gewoonte ontwikkeld om massaal projecten te lanceren en nooit af te maken.

“Het is duidelijk game over voor Suning”

Een ander deel van het jaarverlies valt te verklaren door het falen van een andere joint venture waarbij Suning betrokken is. Met het digitale betaalplatform Shanghai Xingtu Financial Service Group hoopte Suning in 2006 een wijze investering te maken. Het bedrijf maakte echter enorme verliezen, waardoor Suning al zeker 1,4 miljard dollar moest ophoesten om de falende onderneming te stutten.

Suning hoopt dat zijn geluk alsnog zal keren. Het bedrijf meldde dat het verwacht dat er begin 2023 een positie jaarrapport zal kunnen voorleggen.

Chinese beleggers zijn echter bijzonder cynisch over de elektroketen. “Het is duidelijk game over voor Suning”, schrijft een Suning-investeerder op een openbaar Chinees internetforum, stipt Nikkei Asia aan.
Ondertussen zet Suning zijn operaties binnen verschillende Chinese voetbalclubs stop. Het bedrijf voert wel aan dat zijn Italiaanse ploeg Inter Milan een belangrijk onderdeel van zijn zakenmodel blijft.

(kg)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.