Kleine zucht van opluchting voor Evergrande: hoofdkantoor in Hongkong verkocht voor meer dan 1 miljard dollar

Het hoofdkantoor van vastgoedbedrijf Evergrande is dan toch verkocht. Dat meldt Bloomberg op basis van een document dat zij konden inkijken. De noodlijdende ontwikkelaar probeerde al eerder het gebouw te verkopen, maar dat mislukte. Dit keer is de kogel wel door de kerk. Alvarez & Marsal Asia is de nieuwe toezichthouder in het Wan Chai-gebied. Wie de management-consultant heeft aangesteld, is nog niet duidelijk.

Het gebouw dat uit meer dan 26 verdiepingen bestaat, kent een waarde van meer dan één miljard dollar en is gelegen in het hart van Hongkong. Dat maakte de wolkenkrabber een van de meest waardevolle bezittingen van het bedrijf.

Slechts fractie van totale schuldenberg ingekort

Er valt nog weinig optimisme te bespeuren rond de Evergrande-zaak. In een bericht van de FT werd vorige week nog bekend dat een geldschieter het gebouw had verpand omwille van leningen door China Citic Bank International geleide samenwerking van kredietverstrekkers. Vandaag is er wat beter nieuws, al moeten we dat met een korreltje zout nemen. De verkoop van een ruime een miljard, is louter kleingeld vergeleken met de totaal af te lossen schuld.

De verkoop van het hoofdkantoor is namelijk de aanleiding van een enorme schuldenberg waarmee het bedrijf te kampen kreeg. De vastgoedspeler kreeg eind juli nog de opdracht een herstructureringsplan op tafel te leggen, maar slaagde daar niet in. Het bedrijf heeft wel alvast laten weten dat het een tweede poging zal ondernemen nog voor het einde van dit jaar.

Evergrande bevindt zich al een jaar lang in het centrum van de kredietcrisis die de Chinese vastgoedsector sterk beïnvloedt en dus de economische grootmacht afremt. De ontwikkelaar is met meer dan 300 miljard euro in het rood de koploper van alle schuldenaars wereldwijd. Een gevolg van de onhoudbare bouwhonger die de Chinese economie al verschillende decennia aanzwengelt.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20