Het Evergrande-effect: Chinese steden zien recorddaling van vastgoedprijzen

China’s grootsteden hebben in oktober te maken met fors dalende huizenprijzen. Het is een teken dat Chinezen zich zorgen maken om de afbrokkelende vastgoedreuzen van het land. Die kampen met enorme schuldenbergen.

Volgens gegevens van het nationale bureau voor statistieken staan huizenprijzen in 36 van de 70 grootste Chinese steden op het laagste niveau in zes jaar. In augustus waren de prijzen in 16 van die steden al in vrije val, schrijft de Japanse krant Nikkei Asia.

Volgens berekeningen van Goldman Sachs zakten de gemiddelde vastgoedprijzen in september met zo’n 0,5 procent vergeleken met augustus. De prijzen van huizen in niveau 4-steden, steden met een bevolking van minder dan 150.000 mensen, zakten deze maand met een astronomische 7,5 procent. In Guangzhou, een stad in het drukbevolkte zuiden, verschoven de prijzen met een negatieve 0,1 procent. In Peking blijft de vastgoedmarkt voorlopig muurvast staan. Enkel wonen in Shanghai en Shenzhen bleef duurder worden.

De waarde van vastgoedprojecten daalde in heel China in september met gemiddeld 16,9 procent vergeleken met vorig jaar.

Waarom stellen Chinezen de aankoop van een nieuwe woonst uit?

Evergrande, een van de drie grootste vastgoedreuzen van het land, legde de afgelopen weken het werk stil op meer dan 500 van de 800 actieve werven. Inmiddels worden de werkzaamheden op enkele sites hervat. Toch lopen nog steeds miljoenen klanten het risico om hun reeds aangekochte appartement nooit te kunnen bewonen.

De Chinese vastgoedreus kijkt op tegen een schuldenberg van 305 miljard dollar en is lang niet de enige projectontwikkelaar die in slechte papieren zit. Verschillende andere spelers missen de ene obligatiebetaling na de andere en zitten met een groter schuldenboek dan initieel werd prijsgegeven aan investeerders.

Terwijl de bouwkolossen onder steeds meer druk komen te staan door beleggers en geldschieters, begint China’s vastgoedmarkt in elkaar te zakken. Chinezen stellen massaal de aankoop van nieuwe appartementen of huizen uit. Het is namelijk niet duidelijk welk bouwbedrijf niet geïnfecteerd is met een gelijkaardig rampzalig schuldenplan.

Peking blijft voorzichtig met het toestoppen van geld

Nikkei schrijft dat de autoriteiten in Peking zich vooral zorgen maken om de miljoenen woonsten die verkocht werden door bedrijven zoals Evergrande voor ze effectief gemaakt werden. Het wordt namelijk steeds moeilijker om in te schatten of Evergrande die honderden projecten ooit zal kunnen afronden. Ook dat is nefast voor de interesse van klanten in de vastgoedmarkt.

Toch blijft Peking voorlopig voorzichtig met het toestoppen van meer geld. Velen denken dat de overheid Evergrande en de rest niet zal laten verdrinken, wat catastrofaal zou zijn voor China’s economie. Maar een nieuwe financiële injectie is nog niet ter sprake gekomen. “Het is onwaarschijnlijk dat het beleid rond de schuldafbouw van de vastgoedsector zal verschuiven, wat volgend jaar op de groei zou kunnen blijven wegen,” zei Goldman Sachs-analist Helen Hu woensdag nog in een bericht.

(kg)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.