De Japanse regering heeft besloten een deel van een dorp bij Fukushima terug open te stellen voor bewoners, meer dan tien jaar na de kernramp.
Na de kernramp in 2011 gaf Japan evacuatieorders aan alle bewoners in een straal van 20 kilometer rond prefectuur Fukushima. Een prefectuur is een bestuurlijk onderdeel in Japan, te vergelijken met een provincie. Een gebied van zo’n 337 vierkante kilometer groot bevindt zich op dit moment nog onder de zone-indeling “moeilijk terug te keren”.
Op 12 juni wordt dat gebod opgeheven voor geregistreerde inwoners van een deel van een dorp nabij Fukushima. Dat bericht onder meer NHK NEWS.
82 bewoners keren terug
Bijna een vierkante kilometer in Katsurao, een van de zes gemeenten die sinds de kernramp binnen de evacuatiezone van 20 kilometer rond de Fukushimacentrales liggen, zal terug toegankelijk worden voor zijn inwoners. Het krijgt de classificatie “mogelijk terug te keren”, besliste de regering van de Japanse premier Fumio Kishida. Andere delen van het dorp waren in 2016 ook al opengesteld.
Slechts vier huishoudens zouden zich voorlopig gemeld hebben met de intentie om vanaf 12 juni naar Katsurao terug te keren. In totaal zouden in het terug toegankelijke deel van het dorp 32 geregistreerde huishoudens of 82 bewoners zijn.
Kishida is nu van plan “door te gaan met het werk om de beperkingen op te heffen en het herstel van Fukushima verder te versnellen”.
De gemeenten Futaba en Okuma, waar mensen nog niet terug naar hun woningen mogen, zouden vanaf juni ook terug worden opengesteld. Voor de overige drie gemeenten zou het nog wachten zijn tot in het voorjaar van 2023 op een gedeeltelijke toegang. De betrokken ministers kregen de opdracht alles in het werk te stellen om dat doel te bereiken.
Meer dan 90 procent van de oorspronkelijke evacuatiezone in Fukushima zal voor de voorzienbare toekomst echter onder de classificatie “mogelijk terug te keren” blijven vallen. Het is niet duidelijk wanneer de volledige zone weer helemaal toegankelijk zal zijn.
Energieprijzen
Japan wil sinds kort ook terug inzetten op kernenergie, de energievorm die stevig in de taboesfeer zat na de kernramp van Fukushima. De hoge energieprijzen en de oorlog in Oekraïne hebben kernenergie terug aantrekkelijk gemaakt, ook elders in de wereld.
“Met veiligheid als prioriteit zullen we concrete stappen ondernemen om kerncentrales weer op te starten”, zei premier Kishida vorige week. Japan heeft 54 kerncentrales, waarvan er slechts 10 operationeel zijn.
(lb)