Europese vraag naar smarthome-toepassingen op één jaar met ruim een kwart gestegen

Tijdens het eerste kwartaal van dit jaar werden in Europa bijna 23 miljoen smarthome-apparaten verkocht. Dat betekende een stijging met 25,6 procent tegenover hetzelfde kwartaal vorig jaar. Dat blijkt uit een onderzoek van consultant International Data Corporation (IDC).

De onderzoekers voorspellen dat de zogenaamde smarthome-markt zijn groeitraject ook de volgende jaren verder zal doorzetten. Tegen het midden van dit decennium zullen Europese smarthome-toepassingen volgens de ramingen een verkoop van 207 miljoen producten opleveren. Dit betekent dat de markt tijdens de eerste helft van dit decennium een jaarlijkse gemiddelde groei van 13,9 procent zou laten optekenen.

Video-entertainment

“De groei in smarthome-producten was in alle categorieën zichtbaar”, benadrukt hoofdonderzoeker Antonio Arantes. “Vorig jaar kende de sector nagenoeg een status quo, maar inmiddels is opnieuw een sterkere groei gemeld. Video-entertainment – met intelligente televisietoestellen en digitale media-adapters – bleek daarbij één van de belangrijkste pijlers van de groei.”

“Daarnaast bleek echter ook een toenemende interesse in slimme stofzuigers, dankzij de marktintroductie van meer betaalbare apparaten. Naarmate de functionaliteiten en prestaties van deze apparaten blijven verbeteren, verwachten de onderzoekers ook in de toekomst bij de consumenten nog een verder groeiende grote belangstelling.”

Uit de cijfers blijkt dat video-entertainment tijdens de eerste drie maanden van dit jaar met 10,7 miljoen eenheden het grootste deel van de verkopen voor zijn rekening nam. Dat betekende een aandeel van 46,6 procent in de totale verkoop van de sector.

Beveiliging

Tegenover de eerste drie maanden van vorig jaar liet de sector een groei met 24,9 procent optekenen. In deze categorie namen intelligentie televisietoestellen 79,4 procent van de totale verkopen voor hun rekening. Digitale media-adapters eisten een marktaandeel van 20,4 procent op.

Daarnaast was er een marktaandeel van 19,1 procent voor intelligente luidsprekers.

Woningbeheer – beveiliging, verlichting en verwarming – zorgde voor een verkoop van 6,1 miljoen exemplaren. Dat betekende een stijging met 26,7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar.

(tb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20