Europese Unie versnelt investeringen in uitbouw vloot blusvliegtuigen

De Europese Unie en zijn lidstaten zijn overeengekomen om de plannen voor het opzetten van een vloot blusvliegtuigen te versnellen. Daarmee willen de Europese autoriteiten reageren op de zware bosbranden die in heel Europa de slagkracht van de overheid hadden uitgeput.

De bosbranden dwongen de voorbije zomer duizenden Europeanen om hun huizen te verlaten en elders een veilig onderkomen te zoeken. Het risico op branden loopt steeds hoger op, te wijten aan de klimaatverandering, die tot grotere droogtes en heviger warmteperiodes leidt. Hierdoor kunnen branden zich gemakkelijker verspreiden, terwijl ze ook langer aanhouden en intenser zijn geworden.

Versnelde aankoop

Zuid-Europese landen zoals Portugal en Griekenland hebben de meeste zomers al te maken met branden, maar ook Duitsland en Tsjechië werden dit jaar met grote vuurhaarden getroffen. De hogere temperaturen stuwen het brandrisico immers naar het noorden en naar landen die minder goed zijn toegerust om dergelijke uitdagingen het hoofd te bieden.

De Europese Commissie heeft nu met de ministers van de lidstaten van de Europese Unie een akkoord gesloten om een ​versnelde aankoop van helikopters te onderzoeken. Die operatie zouden met Europees geld worden gefinancierd.

“Op Europees niveau hebben we onze capaciteitslimiet bereikt”, benadrukte Janez Lenarcic, hoofd crisisbeheer bij de Europese Unie. “Bij een aantal branden hebben sommige lidstaten zelfs geen hulp meer gevraagd omdat de lokale autoriteiten beseften dat er toch geen assistentie beschikbaar zou zijn.”

De aankoop van de helikopters is echter afhankelijk van de bijkomende middelen die volgend jaar voor de begroting van de Europese Unie moeten worden gereserveerd. Dat dreigt echter een potentieel uitdagende opdracht te zullen worden.

De lidstaten van de Europese Unie zijn immers op zoek naar financiële middelen voor de ondersteuning van hun bedrijven en burgers die door de stijgende inflatie worden getroffen, terwijl de overheden uitkijken naar investeringen in energie-infrastructuur om zijn afhankelijkheid van Russische gasleveringen af te bouwen.

De Europese Unie had eerder al plannen om een ​​vloot vliegtuigen voor brandbestrijding aan te schaffen om in toekomst toenemende klimaatgerelateerde noodsituaties het hoofd te kunnen bieden. De oplevering van die toestellen werd echter pas tijdens de tweede helft van het decennium verwacht.

De crisismiddelen van de Europese Unie hebben momenteel vooral betrekking op de coördinatie en de financiering van twaalf blusvliegtuigen en een helikopter. De lidstaten van de Europese Unie zijn verantwoordelijk voor de bestrijding van bosbranden en roepen alleen Europese hulp in indien wanneer ze niet bij machte zijn de problemen zelf aan te pakken. De Europese Unie ontving dit jaar elf verzoeken om hulp, tegenover negen oproepen vorig jaar.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20