Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 15 AUG

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Europese Unie in diepe recessie, lidstaten moeten historische dalingen van het bbp slikken

Logo Business AM
Economie

01/08/2020 | Willem De Maeseneer | 3 min leestijd

De vrees voor een golf van sluitingen en faillissementen is groot. - Uwe Anspach/Picture Alliance

De economie van de EU kromp met 11,9 procent tijdens het kwartaal dat eindigde in juni, volgens cijfers die Eurostat vrijdag vrijgaf. Na een krimp van 3,2 procent in het eerste kwartaal, heeft het handelsblok nu dus officieel te kampen met een knoert van een recessie door de pandemie.

Het is de grootste kwartaalkrimp ooit. Jaar-op-jaar bedraagt de productiedaling 14,4 procent, waarmee het oude continent het nog een pak slechter doet dan de VS, dat donderdag een bbp-daling van 9,5 procent rapporteerde, tegenover dezelfde periode vorig jaar.

Zuiderse landen en toerisme

Spanje wordt stilaan de zieke man van Europa, de Spaanse economie werd in het tweede kwartaal 18,5 kleiner. De pandemie kwam in het zuiderse land aan als een mokerslag. Nu heeft Spanje het moeilijker om recht te krabbelen, omdat het economisch zwaar afhankelijk is van het toerisme.

Een vergelijkbare situatie vindt men in Italië. De economie vertoonde er in dezelfde periode een krimp van 12,4 procent. 
Frankrijk moet ook een historische daling van het bbp trotseren, met 13,8 procent. Duitsland, de motor van de EU, zag iets minder af in het tweede kwartaal dan andere grote EU-landen. Het rapporteerde een daling in het bbp van 10,1 procent.

Werkloosheid

Door verlofregelingen en systemen van tijdelijke werkloosheid werd wel voorkomen dat de werkloosheid sterk toenam. Het cijfer voor juni van 7,8 procent is slechts iets hoger dan een jaar geleden.

Ook ons land bevindt zich in de grootste crisis ooit. Volgens een flashraming van de Nationale Bank is de Belgische economie in het tweede kwartaal gekrompen met 12,2 procent, in vergelijking met het voorgaande kwartaal.

Recente peilingen suggereren dat de Europese economie in herstelmodus is. Maar het coronaspook doemt opnieuw op. Duitsland, Frankrijk en België zien verontrustende pieken in het aantal besmettingen. Ook in Spanje en Italië stijgt het aantal gevallen opnieuw.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks