In de Europese Unie werd dit jaar 41,4 gigawatt nieuwe energie aan zonnekracht geïnstalleerd. Dat betekende een stijging met bijna 50 procent tegenover vorig jaar. Dat blijkt uit een rapport van sectororganisatie SolarPower Europe. In één jaar tijd is de capaciteit van de Europese Unie om elektriciteit op te wekken uit deze hernieuwbare bron met 25 procent toegenomen.
Europese Unie heeft dit jaar 50 procent meer nieuwe zonnepanelen geïnstalleerd

Waarom is dit belangrijk?
De Europese Unie heeft dit jaar een absoluut recordvolume aan nieuwe zonne-energie geïnstalleerd. Met een capaciteit van 41,4 gigawatt kunnen 12,4 miljoen woningen van elektriciteit worden voorzien. Tegenover vorig jaar, toen 28,1 gigawatt aan nieuwe zonnepanelen werden geïnstalleerd, is er sprake van een stijging met 47 procent.Cijfers spreken boekdelen: “De cijfers laten aan duidelijkheid niets te wensen over”, betoogt Walburga Hemetsberger, chief executive van SolarPower Europe.
- “In een periode waarin het klimaat en de energievoorziening met een crisis worden geconfronteerd, biedt zonne-energie een cruciale reddingslijn. Geen enkele andere energiebron laat een even snelle en betrouwbare groei registreren als zonne-energie.”
- Er wordt benadrukt dat de groei van de zonne-energie ook geen tekenen van vertraging kent. Volgens ramingen van het International Energy Agency (IEA) moet de Europese Unie volgend jaar ongeveer 60 gigawatt aan zonnekracht installeren om de tekorten aan Russisch gas te compenseren.
- “Met snelle en gerichte steun heeft zonne-energie in Europa de kans om die ambities in te vullen”, merkt Hemetsberger nog op.
Duitsland voert Europese rangschikking aan: SolarPower Europe merkt nog op dat inmiddels tien landen jaarlijks minstens 1 gigawatt zonne-energie installeren.
- De sterkste groei werd opgetekend in Duitsland, waar het voorbije jaar bijna 8 gigawatt aan nieuwe capaciteit werd geïnstalleerd.
- Duitsland voert al sinds het begin van deze eeuw op het gebied van zonne-energie de Europese ranglijsten aan. Het land kreeg dit jaar echter nog een sterke impuls omdat deze hernieuwbare bron door de hoge energieprijzen een kostenefficiënte oplossing werd.
- Duitsland wordt op het gebied van nieuwe capaciteit op de voet gevolgd door Spanje, waar 7,5 gigawatt aan nieuwe installaties konden worden gemeld. Dat vertegenwoordigde een stijging met 55 procent tegenover vorig jaar. Opgemerkt wordt dat deze stijging in sterke mate te danken is aan Spaanse gezinnen, die massaal zonnepanelen op de daken van hun woningen hebben geplaatst om de impact van de energiecrisis te helpen opvangen.
- Verder volgen Polen (4,9 gigawatt), Nederland (4,0 gigawatt) en Frankrijk (2,7 gigawatt). De rest van de top tien bestaat uit Italië, Portugal, Denemarken, Griekenland en Zweden. Portugal kon dit jaar voor de eerste keer een plaats in de top tien opeisen. Het aantal nieuwe Portugese installaties liet daarbij een stijging met 251 procent optekenen tegenover vorig jaar.
Verdere groeivoorwaarden: Tegen eind dit decennium wil de Europese Unie minstens 45 procent van zijn energievoorziening met hernieuwbare bronnen opwekken. Om die ambities te kunnen waarmaken, zal volgens SolarPower Europe echter aan een aantal voorwaarden moeten worden voldaan.
- Opgemerkt wordt dat er meer gekwalificeerde technici nodig zijn om zonnepanelen te installeren en op het elektriciteitsnet aan te sluiten. Er moeten volgens de sectororganisatie dan ook meer mensen voor dit werk worden opgeleid om de groei van de industrie in de Europese Unie te versnellen.
- Aangevoerd wordt verder dat de regelgeving stabiel moet blijven, terwijl de administratieve procedures moeten worden gestroomlijnd om meer installaties van zonnecentrales aan te moedigen.
- Tevens wordt opgemerkt dat de stabiliteit van het elektriciteitsnet en de Europese productie van zonnepanelen moeten worden verbeterd om de belemmeringen voor een verdere groei weg te nemen.
(kg)