Europese leiders aan Boris Johnson: ‘Morrel niet aan brexit-deal’

Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en brexit-onderhandelaar Michel Barnier roepen de Britse premier Boris Johnson op om de voorwaarden uit de eerder gemaakte brexit-deal te respecteren. Johnson eist aanpassingen en legt zo een bom onder het moeizaam bereikte scheidingsakkoord.

De Britse premier zet op twee manieren de brexit-deal van eind vorig jaar, begin dit jaar weer op losse schroeven. Hij dreigt ermee de onderhandelingen over een handelsdeal met de EU stop te zetten en wil ook terugkomen op de gemaakte afspraken over de grens tussen Ierland (dat tot de EU behoort) en Noord-Ierland (dat tot het Verenigd Koninkrijk behoort).

De Britse regering zou van plan zijn met een nieuw wetsvoorstel te komen dat belangrijke onderdelen van de terugtrekkingsovereenkomst met de Europese Unie teniet zal doen. Maar daar kan geen sprake van zijn, reageerde Europees Commissievoorzitster Ursula von der Leyen.

Zij roept Johnson op om het eerder gesloten akkoord over de echtscheidingsvoorwaarden tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk te respecteren. ‘Dat is een voorwaarde voor eender welk toekomstig partnerschap’, waarschuwt Von der Leyen, die expliciet naar het delicate luik over Ierland en Noord-Ierland verwijst. De gemaakte afspraken, onder meer over douanerechten, moeten vermijden dat er een harde grens ontstaat tussen Ierland en Noord-Ierland.

Brexit-onderhandelaar Michel Barnier sloot zich daarbij aan. ‘Alles wat in het verleden is ondertekend, moet gerespecteerd worden. Dat is een teken van vertrouwen voor de toekomst’, verklaarde hij op de Franse radiozender France Inter. Europees Raadsvoorzitter Charles Michel reageerde met een kwinkslag op de stellingnames van de Britse regering, om te benadrukken dat de EU voet bij stuk zal houden.

Pond

Het Britse pond daalde in waarde na Johnsons uitspraken. Het pond leverde maandagmiddag bijna 1 procent aan waarde in ten opzichte van de dollar. Het is daarmee de grootste daling van het pond sinds juni dit jaar.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20