Britse premier: ‘Brexitdeal tegen 15 oktober of geen akkoord’

De Britse premier Boris Johnson stelde zondagavond een deadline voor de brexitonderhandelingen. Als er tegen 15 oktober geen akkoord is, komt er geen vrijhandelsverdrag tussen het VK en de EU.

De transitieperiode waarin het VK zich nog aan Europese handelsregels houdt, loopt nog tot december, maar Johnson wil een akkoord over vrijhandel voor die periode is afgelopen. En als dat akkoord er niet komt, dan heeft hij liever geen akkoord.

Wat hij dan voorstelt, is een akkoord zoals tussen de EU en Australië. Dat is eigenlijk geen echt akkoord, want de handel tussen de twee werelddelen gebeurt op basis van tarieven die de Wereldhandelsorganisatie (WTO) instelde. Eigenlijk stuurt Johnson dus aan op een ‘no deal’.

Noord-Ierland

Daarnaast wil de Britse premier ook enkele aanpassingen doen aan de terugtrekkingsovereenkomst. Volgens de Britse zakenkrant Financial Times ligt er een voorstel op tafel om zware aanpassingen te doen aan de afspraken over staatssteun en de grens met Noord-Ierland.

Genoeg stof tot discussie dus voor een nieuwe ronde post-brexitgesprekken. Dinsdag reist Europees onderhandelaar Michel Barnier af naar Londen voor de achtste gespreksronde. Ook hij had al aangegeven dat eind oktober ‘een strikte deadline’ was voor een akkoord.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20